ПОЧЕО је као херој Мајнца са којим је остварио вишедеценијски сан навијача о пласману у Бундеслигу, наставио је као бриљантни тактичар и мотиватор у Дортмунду, са којим је две године узастопно узимао шампионски пехар испред Бајерна, да би се са Ливерпулом прошлог маја из другог покушаја попео на кров Европе. Јирген Клоп има практично све што је потребно модерном тренеру да "семе успеха" посеје где год се задеси, а мало је познато да је Немац постао тренер практично већ са 11 година!

У разговору за Би-Би-Си Клопов пријатељ из детињства и школски друг Јенс Хас открио је да је приликом одрастања у "црној шуми" надомак родног Штутгарта било јасно која професија је као створена за Јиргена.

- Сећам се да смо једном приликом када смо имали 11 година у колима на путу ка тренингу младог тима Глатена, слушали радио-пренос утакмице Штутгарта за који смо обојица навијали. Јирген је у неком тренутку током другог полувремена кренуо са анализом и набрајао је које би измене тренер Штутгарта требало да изврши. Недуго затим радио-репортер је јавио да су управо те измене извршене. Невероватно - присећа се Хас Клоповог тренерског "прапочетка".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сраман потез Јувентуса показао неозбиљност Италијана: "Стара дама" због једног меча крила да је Ругани заражен короном и угрозила живот свих играча

ЗВИЖДУЦИ ТОКОМ играчке каријере Јирген Клоп је играо и у везном реду и у нападу, али се најбоље сналазио у дефанзиви.
- Када је дошао код нас био је нападач - каже тадашњи капитен Мајнца Михаел Шумахер. - Било му је тешко, јер је публика звиждала сваки пут када је улазио у игру. Био је брз и одличан у игри главом, али га техника баш није слушала. Све је било боље кад је премештен у одбрану.

Све што се касније дешавало на тренинзима млађих категорија Глатена Хаса је утврдило у размишљању да ће његов школски друг једног дана сести на ужарену тренерску клупу.

- Ни тада нисам крио да сам био одушевљен његовим знањем и разумевањем игре много пре тинејџерског доба. Дешавало се да у неким ситуацијама помислим: Боже, па овај човек је већ тренер.

Стратег актуелног европског шампиона је одрастао у Глатену, мирној бањи надомак Штутгарта, који је у том региону познат као "црна шума" .

- Људи из тог краја су, иначе, тихи и ненаметљиви, што он није. Јирген је много тога "покупио" од оца Норберта, који је био трговачки путник, па је зато и он био прилично комуникативан. Пре свега елоквенцију, ентузијазам и упорност. Мислим да се због тога без проблема адаптирао на све изазове у тренерској каријери, најпре у Мајнцу, затим у Дортмунду и сада у Ливерпулу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одлични фудбалер и даље лута у потрази за срећом: Кутињо се нуди Челсију

Начин на који је Хас описао његов први тренерски ангажман у Мајнцу може врло лако да се преслика и на следећа два, много звучнија, у Дортмунду и Ливерпулу.

- Био је препун страсти, која је просто исијавала из њега. Истовремено, имао је невероватну харизму и у сваком тренутку је показивао да је непоколебљив и невероватно јака личност. У свакој утакмици се видео његов рукопис, било је јасно да се ради о лидеру - закључио је Хас.

МАРКЕТИНГ МАЈСТОР У ДОРТМУНДУ
ИНТЕРЕСАНТНО је да је Јирген Клоп у Борусији из Дортмунда практично обављао улогу директора маркетинга.
- Клоп је човек из снова за маркетиншке активности. Често је лично звао наше стратешке партнере када су се уговори ближили крају и по правилу је успевао да уговори нови посао. Они су били одушевљени што им се Јирген лично обраћао и на тај начин је увек успевао да их омекша - искрен је некадашњи директор маркетинга Борусије Карстен Крамер.