НИЈЕ лако Звездиним легионарима у овим неизвесним и горким данима када је све стало због подмуклог напада невидљивог вируса. Свима њима је добро у Београду и не жале се, али се већина секира што их је мучна изолација у читавој Европи, изазвана короном, одвојила од родитеља и пријатеља у домовини. Мендес Томане, нападач црвено-белих, искрено је у разговору за португалску "Ренесансу" рекао да је забринут за своју породицу која се налази у домовини.

- Страх није велики код мене и моје девојке, која је овде у српској престоници са мном. Много више се бринемо због породица, наших најмилијих у Португалији. Ја сам у другој земљи, није исти језик, не знамо најбоље шта се дешава, ако могу тако да кажем. Ми овде предузимамо све мере, и лично се не бојим. Добро смо заштићени и остаје нам да се надамо како ће све што пре проћи. Ипак, бојим се да би се стање могло погоршати, највише због своје породице - страхује с разлогом Томане.
Као и сви његови саиграчи, португалски нападач поштује сва правила поводом ванредних мера као и инструкције стручног штаба црвено-белих.

- Овде у Србији је проглашено ванредно стање, војска и полиција су на улицама. Људи могу ићи само у супермаркете и апотеке у хитним случајевима, остало је забрањено. Не знам да ли ће се лига наставити, или ће бити отказана. Имамо још четири меча до плеј-офа. Можда ће првенство бити завршено после те четири утакмице, а и ако не буде тако, ми смо већ практично прваци јер имамо 11 бодова више од другопласираног Партизана. Последњу утакмицу играли смо без присуства навијача, после тога је првенство суспендовано. Сада смо у својом становима и кућама, тренирамо по плану који нам се свакодневно шаље.

Шпанац Кањас је једини Звездин странац који се вратио кући, јер је још пре увођења ванредног стања добио одобрење клуба да буде уз трудну супругу.
БОРЈАН И ПАНКОВ ПАКОВАЛИ ПАКЕТЕ КАД затреба, ту су да помогну. Фудбалери Црвене звезде Милан Борјан и Радован Панков учествовали су у хуманитарној акцији паковања пакета намењених за помоћ особама које не могу током пандемије вируса корона да изађу из својих домова. Борјан и Панков, опремљени маскама и заштитним оделима, били су део велике групе волонтера у београдској "Арени" који су помогли да се упакује око 100.000 пакета са основним животним намирницама.

- Добио сам дозволу Звезде, али ми је све од докумената одузето и не могу више да се вратим у Београд - каже Кањас. - Бићу у Шпанији док се та наредба не промени. Нико из Шпаније сада не може да оде у Србију, јер ће морати да проведе у изолацији четири недеље. Из клуба су ми поручили да ће ме обавестити када све буде готово и када будем могао да се вратим. Тренирам у кући, радим вежбе које могу да се раде на тераси. Немогуће је радити кардио вежбе и слично, али нешто основно може.

Иако није баш најупућенији, јер је већ десетак дана у домовини, искусни везиста је причао и шта се дешава у Србију.

- Мере за заштиту од вируса у Србији су предузете, али мислим да су мало закаснили са њима. Вирус је стигао на Балкан нешто касније него у Шпанију, али људи упркос рестриктивним мерама нису обраћали пажњу. Због тога је уведена забрања кретања. Професионални спортисти се пазе, код куће су и скоро да не излазе напоље. Међутим, причао сам са неким саиграчима који су ми рекли да су људи током дана седели у ресторанима и кафићима. Мада, тамо и нема толико рестрикција као овде у Шпанији - рекао је Кањас, који од доласка Дејана Станковића ради издвојено у групи са Ла Паром и Жандером, јер их је нови тренер отписао из првог тима.

БОАЋИ: МОЛИМ СЕ ЗА СВЕ
РИЧМОНД Боаћи, нападач Црвене звезде, преко "Инстаграма" се јавио својим земљацима у Гани и поручио им да буду дисциплиновани.

- У затвореном простору сам више од седам дана. Само играм игрице и гледам филмове. Тренер нам је дао програм за рад, тако да остајемо код куће. Већ ми недостају утакмице, надам се да ће овај проблем са вирусом корона бити превазиђен брзо, како бисмо наставили са утакмицама. Застрашујуће је како људи умиру у Европи. Молићу се за сваког, али морамо да будемо дисциплиновани. Саветујем свима да остану код кућа и да се придржавају директива председника Нана Акуфа. Сви морамо да се заштитимо, како бисмо уживали у фудбалу када све ово прође - поручио је Боаћи.