Некадашњи фудбалер Дарко Ковачевић, данас скаута Олимпијакоса, огласио се први пут од када је био мета оружаног напада испред свог стана у Атини. Он је говорио за "Блиц" о актуелној ситуацији у Грчкој, односно како се тамо боре против пандемије и корона вируса, али није смео да помиње и говори о немилим догађајима с почетка сезоне јер је судски процес у току.

- Уведен је непрекидни полицијски час. Дакле, 00 - 24. Тотална је изолација, може се изаћи само са специјалном дозволом, и то искључиво до супермаркета или апотеке. Она се добија преко интернета, после подношења захтева онлајн. Свакога ко се нађе на улици, полиција легитимише, да би имала увид да ли имају дозволе за излазак из изолације. Сви смо озбиљно схватили дешавања. Поштовање изолације и свега што иде уз њу. Дисциплина је кључ. Једино тако може да се превазиђе ова непријатна ситуација. - реферише за “Блиц” из Атине Дарко Ковачевић.

До потпуне изолације не би дошло, да није било оних који су се зезали, а заправо су се играли са ватром.

- Пре неки дан засијало сунце, било је 25 степени целзијуса, велики број људи је изашао на плаже, у кафиће... Одмах увече, заправо у шест ујутру, донета је одлука да нема више напуштања станова, кућа... Без обзира што није лака ситуација због тога, сматрам да је Грчка урадила праву ствар тиме, јер очигледно да само ригорознијим приступом може да се заустави овај опаки противник.

Србија је увела додатне мере како би се грађани дисциплиновали.

- Поздрављам све досадашње одлуке председника и премијерке. Ово није само озбиљна ситуација, она је де факто алармантна. Наши људи морају да схвате да само изолацијом може да се победи. Схватам да је тешко, али одмах и да упитам - а када нам то није било тешко? Сетимо се сви кроз шта смо све прошли од деведесетих година прошлог века па на овамо. ратови, бомбардовање. Душа ме боли. Победићемо и ово, сигуран сам. Јаки смо ми, само нам треба мало више дисциплине. Убеђен сам да је она сада на нивоу.

Некоме ко је читав живот у фудбалу, обустава свих спортских манифестација не пада лако.

- Тешко је без спорта, ту нема дилеме. Али, најважније је здравље. Има ово чудо и лепше стране, а најлепша је што смо стално заједно, говорим о породици. Као да никада нисмо били ближи. Разговарамо о свему, шалимо се, присећамо се неких лепих дана. Сигуран сам да ће на крају свега, победник да буде човек, али највише ношен енергијом из породице.

Ко зна када ће се спорт наставити и у каквим форматима, односно да ли ће се лиге завршавати или ће све кренути из нова.

- Незахвално је прогнозирати. Али, јасно је да није исто када не тренираш пуним интензитетом или умањеним. Па после два - три месеца да се настави првенство. То је практично немогуће. Шта ће бити, одлучиће федерације уз препоруку УЕФА. Ко зна, можда је најбоље да се све крене изнова, да се одраде припреме људски - закључио је Ковачевић.