Језива исповест Руса који је прегажен у Београду пред вечити дерби: Пријатељи су ме тражили у мртвачници, тек сам изашао из шок-собе

Новости онлине

уторак, 24. 03. 2020. у 08:12

Језива исповест Руса који је прегажен у Београду пред вечити дерби: Пријатељи су ме тражили у мртвачници, тек сам изашао из шок-собе
Навијач Спартака из Москве Дмитриј Александрович, кога су претукли „гробари“ уочи дербија на Маракани, с тешким повредама главе пуштен са интензивне неге, па је одлучио да подели своју причу руским медијима
Брутална туча навијача у Београду пре последњег вечитог дербија оставила је велике последице на једног руског навијача, који је јуче после 20 дана изашао из шок-собе. Навијач Спартака из Москве Дмитриј Александрович, кога су претукли „гробари“ уочи дербија на Маракани, с тешким повредама главе пуштен са интензивне неге, па је одлучио да подели своју причу руским медијима.

- Већ трећу недељу лежим у болници. Данас сам боље, пребачен сам са интензивне неге на одељење и сад ми предстоје завршни прегледи. Унутрашњи органи добро раде, али ходам тешко због повреда на ногама. Лекари треба да одлуче да ли ће ме пустити или је потребно да ме задрже на даљем лечењу - прича Александрович, навијач московског Спартака.

Ипак, најтеже вам је повређен мозак?

- Да, повреда је била таква да је постојала могућност стварања едема на мозгу, што је могло да доведе до тога да данас не причам са вама или да ми створи епилептичне нападе и разне друге проблеме. Срећом, ништа од тога се није десило.

Како сте се одлучили за пут у Београд због дербија?

- То је био мој други одлазак на дерби. Први пут сам био 2017. године и тада је стварно било тешко пронаћи неки минус том потезу. Можда је једини минус то што Срби пуно пуше. Мене моји пријатељи често зову да дођем, тако да сам себи дао тај задатак да поново посетим Београд.

Ко вам је правио друштво?

- Било нас је петорица. Са српским пријатељима смо били у ресторану. Тамо увек свира жива мизика и Руси су добродошли. Следећег дана посетили смо Нови Сад, а проблем је почео увече кад сам изашао из пекаре и видео да сам у близини петорице навијача Партизана, од 25 до 35 година. Одмах сам осетио опасност.

Били сте навијачки обучени?

- Имао сам шал Спартака и црну мајицу с логом клуба. Један из групе је затражио да му дам шал, али ја сам им рекао да ми Руси имамо понос и да они одреде једног ко би се тукао са мном.

Нису пристали?

- Не. Добио сам ударац у бок од којег сам пао на колена. Онда ме је један држао док ме је други ударао, да би ме на крају највећи међу њима шутнуо у главу. Хтели су да ми отму ранац, али ја сам легао на њега и нисам га испуштао из загрљаја. Ударали су ме и следеће чега се сећам је буђење у београдској болници.

Да ли су вам узели нешто?

- Остао сам без новчаника са 200 евра и 4.000 динара.

Да ли су вас пријатељи тражили?

- Све су покушали да би ме нашли. Звали су и мртвачницу. Телефон сам оставио у стану тако да нисам могао да им се јавим.

Шта се даље дешавало?

- Пробудим се у болници, видим да добијам инфузију. Доктори нису знали шта да раде са мном јер нисам имао ниједан документ. Отпусте ме из болнице и наставим да идем тражећи Храм Светог Саве. Мајица ми је била толико крвава да се на њој није видео грб Спартака. Тад сретнем једну групу људи који баш и нису желели да ми помогну. Налетим на другу двојицу и они ми купе нешто да једем, понуде ми и преноћиште у Земуну. Пробудио сам се пред дерби.

Зашто сте отишли на утакмицу у таквом стању?

- Одлучио сам да идем и ушао сам на стадион у 25. минуту меча. Изненадило ме то да није било ригорозне контроле, довољно је било рећи да сам дошао из Русије и био сам пуштен. Свидело ми се, било је ватрено навијање, али ми је жао што Партизан није изгубио.

Шта је даље било?

- Сетио сам се улице и мог стана. Могао сам да се истуширам и мало залечим ране. Пара нисам имао, али су ми момци помогли и прикупили новац да се вратим. На аеродрому су сви гледали моје лице, а кад сам стигао кући, породица је била у шоку. Одмах су ме одвезли код лекара. Био је то непрофесионално одрађен преглед, са дијагнозом да сам доживео контузију главе. Срећом, моји су опет позвали Хитну помоћ, тада се појавио један лекар који је затражио да ми се детаљно прегледа глава, што ми је сигурно спасло живот. У том тренутку нисам препознавао своју децу, причао сам неповезано, тако да сам завршио на 67. клиници, у којој ме лече и данас.

Извор: Курир/Цемпионат

Коментари (17)

Јабре

24.03.2020. 08:36

Не могу да верујем да постоје такви дебили, одрасли људи претуку неког јер навија за неки клуб. Разумео би да су деца од 10 година или евентуално 15 али све изнад тога је за лудницу. Оштре законе треба увести за такве ствари, то треба третирати као покушај убиства.

AK47

24.03.2020. 11:44

@Јабре - Šta ti nije jasno?? Pa to su "grobari"!!! Da je bilo 5 Rusa misliš da bi prišli, tražili šalove ili se možda pobili sa njima?!?! Ispravka :Da je bilo 5 Rusa starosti do 18 dina razbili bi ih huligani partizana!

Savke grobar

24.03.2020. 18:50

@Јабре - Ajde prco ti si našo da mišglu nekog opasnog momka,pravog huligana

Рашо

24.03.2020. 09:04

Навијачи партизана се понелу у складу са понашањем оних чије име им носи клуб! Помисли само, као чопор хијена навалити на једног човека, странца, јер не навија за ваш клуб! Та "болест" се лечи дуготрајним тешким радом и још дужом робијом! Али на жалост ништа од тога се неће десити. Још давно им је са највишег места у држави изјавом "држава је немоћна у борби против навијача" поручено да раде све што пожеле и да их нико неће ометати!

Grobari

24.03.2020. 09:07

Ne samo da tUku Ruse nego i sami sebe mlate. Ne navijam ni za zvezdu ni partizan. Niti me fudbal interesuje tj ako cemo pravo ne interesuje ni "grobare". Zapravo nekad kada sam bio mlad navijao sam za partizan, nosio salove partizanove. Ipak isao cak i na nekoliko utakmica ali to su tada ljudi navijali i voleli fudbal. Nigde nisam u svetu video da se na stadionu "navijaca" jednog tima tuku medjusobno. Kako to izgleda jadno i bedno. Sramota me bilo partizanove sramote.

Патка

24.03.2020. 09:14

Друже то што се теби десило нема везе са нашим братским везама као што се и види из написаног.Ти си дошао на дерби у мајици Спартака.Значи да си ризика већ био свестан.И још на крају свега изјављујеш да ти је жао што Партизан није изгубио уместо да си срећан што си жив остао..Ипак си ти нешто више од обичног навијача,љубитеља фудбала.

sara

24.03.2020. 09:26

Najstroža kazna za huligana i divljaka!!. Bruka i sramota za Beograd i Srbiju!!. Ne dozvoliti im nikada više da budu na sportskim terenima.

Dokle nasilje?!

24.03.2020. 09:41

Njegovo jezivo i porazavajuce iskustvo nije se na svu srecu zavrsilo kao u slucaju francuskog drzavljanina ali nas to ne abolira od odgovornosti da cuvamo svakoga od nasilja. Kao virus ono uništava bazicne vrednosti drustva a epidemija moze da se zaustavi mozda bas po analogiji sa merama koje svi sprovode protiv korone. Oprosti mladi ruski čoveče sto Te nismo zastitili jer smo oguglali na nasilje. Tvoj slučaj je mozda poslednji apel da saosecanje proradi u nama i da se borimo. Stop nasilju!

Петар

24.03.2020. 10:02

и у свему томе њему је жао што Партизан (небитно ко!) није изгубио утакмицу. ?!?

iseljenik iz Srbistana

24.03.2020. 10:34

Brata Rusa ste prebili ??? Ukinuti fudbal je najpametnije resenje i onako smo peta liga Evrope.

anaig

24.03.2020. 11:07

Pa to nisu navijaci nego UBICE kojima je mjesto u zatvoru a ne na stadionima i okolo. UZAS.