ФУДБАЛ и утакмице без навијача не иду једно са другим, а њих на стадионима у Италији неће бити бар до октобра. Ово је процена познатог италијанског епидемиолога Пјерлуиђија Лопалка, узимајући у обзир тешку ситуацију у својој земљи. Италија је најугроженија држава у Европи где вирус корона односи и до 800 живота дневно. Заражено је око 54.000 људи, преминулих је скоро 5.000, док је у критичном стању још готово 3.000 грађана.

- Извесно је да навијачи неће моћи на стадионе пре октобра. Можда и касније. Морам да будем искрен према људима, не желим да их плашим и да им уливам лажну наду - рекао Лопалко за римски дневник "Република".

Ова стручна прогноза далеко је много од оптимистичке коју су изнели челници Серије А до 2. маја, што у овом тренутку делује као научна фантастика.

- Искрено мислим да је немогуће за публику да присуствује фудбалским утакмицама пре октобра. Моја предвиђања су да ће рестриктивне мере бити на снази бар до лета. Мораће да постоје ограничења, али људи ће се вратити на посао, моћи ће у неком тренутку да излазе напоље, али све ће се то дешавати споро и опрезно - сматра Лопалко.

Он је додао и да у оваквим ситуацијама не би требало доносити никакве непромишљене потезе zи да би свака исхитрена одлука могла да направи велики ризик, што је крајње бесмислено и неодговорно. Постоји и опција да се са фудбалом почне раније, без присуства навијача на трибинима, али то је најнепопуларније решење.

НЕМЦИ ЈОШ ОПРЕЗНИЈИ
НИ у Немачкој не верују да ће се навијачи брзо вратити на стадионе.
- Биће добро ако до краја године буде публике на трибинама - искрен је Ханс Јоаким Вацке, генерални директор Борусије Дортмунд.