Фудбалски клуб Војводина данас обележава свој 106. рођендан, а председник клуба Војислав Гајић поручио је да ће клуб трајати све док постоје људи који га воле.

- Данас је свечарски дан, нашој вољеној Војводини је рођендан. Пре 106 година, млади средњошколци су донели одлуку о оснивању ФК Војводина, вероватно ни не слутећи да ће њихов клуб једног дана израсти у фудбалског гиганта Новог Сада, Србије, а и шире. Нови Сад има своје симболе, као што су Матица српска, Петроварадинска тврђава, ФК Војводина, универзитет, али и оно што је најважније, а то су његови грађани, који чине разноликост и богатство овог нашег лепог града - рекао је Гајић, преноси клуб.

Тог 6. марта 1914. године, у штрикерској радионици Саве Шијакова у Темеринској улици, група ученика Велике српске православне гимназије (данашње гимназије "Јован Јовановић Змај") донела је одлуку о оснивању ФК Војводина, првог српског фудбалског клуба у Новом Саду.

За назив клуба изабрано је име Војводина, као асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину аустријског царства формирану на основу права Срба на аутономну територију у оквиру Хабсбуршке монархије.

Тим поводом, на истом месту у Темеринској улици где је клуб и основан, председник Војводине Војислав Гајић је, у друштву председника Скупштине Драгољуба Самарџића и представника Секције ветерана, на спомен плочу поставио ловоров венац.

Током 106 година, Војводина је прелазила пут од друголигаша до освајача титула и четвртфиналисте Купа европских шампиона, али је сваку врсту кризе увек успевала да превазиђе.

- Током више од једног века, Војводина је пролазила кроз разне фазе и прошла кроз два светска рата, али је опстала до данас. Уверен сам да Војводина сада иде добрим путем, а ми који тренутно учествујемо у њеном раду морамо имати обавезу да је даље развијамо, али морамо имати и емоцију. Војводина је нешто посебно и она мора да се воли, јер само тако може бити успешна - рекао је Гајић.

- Желео бих да скренем пажњу и на ветеране који су данас овде присутни, али и на оне који нажалост више нису са нама, јер сви они су оставили дубок траг у нашој Војводини, у времену када се фудбал играо из љубави. Данас су нека друга времена, којима се морамо прилагодити, али љубав не смемо изгубити, јер Војводина ће трајати све док постоје људи који је воле - истакао је Гајић.