Шпанске власти покренуле су истрагу против фудбалских менаџера Фаљија Рамаданија и Николе Дамјанца, саопштила је Цивилна гарда, а пренела данас Хина.

Рамадани и Дамјанац су власници агенције Лиан спортс, која заступа многе фудбалере, међу којима је и велики број српских.

Они су осумњичени да су незаконито стекли новац путем "фиктивних трансфера" преко клубова у Србији, Белгији и на Кипру, а да су 10 милиона евра уложили у Шпанији, пре свега у некретнине.

Истрагу у Шпанији са Цивилном гардом спроводи и Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала.

Рамадани и Дамјанац, као и двоје чланова њихових породица, треба да се појаве код истражног судије у четвртак, где ће им бити представљено за какве се криминалне радње терете.

Шпанска полиција истражује уговоре свих фудбалера које они представљају, а играју у тој земљи.

Међу уговорима који су у истрази је и онај везан за трансфер Луке Јовића који је летос из немачког Ајнтрахта прешао у Реал Мадрид.

Поред Јовићевог, тражени су уговори фудбалера попут Стефана Савића, Луке Модрића и других.

Шпанска полиција је наводно тражила сарадњу неколико земаља.

Цивилна гарда је навела да је 2017. године сазнала да су Рамадани и Дамјанац стекли луксузне куће у месту Калвија на Мајорци, а то су спровели "преко комплексне структуре компанија како би сакрили стварне власнике".

"Након детаљног прегледа и праћења порекла новца на међународном нивоу открило се да су ти заступници формирали криминалну организацију која је била способна да контролише разне фудбалске клубове у земљама попут Србије, Кипра или Белгије, спроводећи онде фиктивне трансфере за које се сазнало из докумената које су открили медији и платформа 'Фоотбалл Леакс'", наведено је у саопштењу.

Како се још додаје, Рамадани и Дамјанац на тај начин су се обогатили те нанели велике финансијске штете клубовима и државним прорачунима у земљама где су утајили порез.

Међу клубовима преко ког су остваривали властиту корист наведен је кипарски Аполон Лимасол.

Трансакције су обављали преко своје канцеларије за пореско саветовање на Малти и представништва у другим државама, где су њихови запослени учествовали у "прикривању трага новца, а онда и у избегавању плаћања пореза у Шпанији".

Шпанска полиција је тражила сарадњу Еуропола која је помогла истрази аналитиком и оперативним радом и повезала све институције.

Истражни судија у Мадриду одобрио је акцију кодног имена "ЛАНИГАН" током које је стотинак полицајаца Цивилне граде и пореске управе претражило канцеларије и куће на Балеарским острвима, у Барселони, Мадриду, Малаги, Севиљи, Алмерији, Валенсији, Астурији, баскијској провинцији Гипозкоа и градовима Виторији и Понтеведри у потрази за доказима о порезним преварама и прању новца.

Претресене су и адвокатске канцеларије, као и просторије фудбалских клубова.