Недавна вест да је млади српски фудбалер из Грачанице прихватио да игра за косовску репрезентацију изазвала је опречне реакције, али је још једном показала и двоструке стандарде који владају на Косову па и што се тиче спорта.

Његова одлука посебно је добро прихваћена међу албанском популацијом, а онима који су тај потез осудили стигла је порука, чак и од представника америчке амбасаде у Приштини, да не треба мешати политику и спорт и да сваки појединац има право на испуњење својих снова.

А управо за то се залажу готово сви српски клубови на Косову којима је већ дуже време онемогућено да угосте своје спортске противнике који долазе из централне Србије.

Према речима председника Фудбалског савеза Косова и Метохије Игора Уљаревића заустављање спортских екипа на административним прелазима је директно повезано са политиком и усмерено против српских екипа са Косова.

- Тражимо да допусте нашој деци да се баве спортом, јер им је то последњих година онемогућено. Драго нам је да су се по овом питању огласили и међународни представници и зато их позивамо да утичу на своје миљенике у Приштини да престану са заустављањем српских спортиста. Мислим да је такво понашање у 21. веку недопустиво - рекао је Уљаревић.

Фудбалере Трепче у новој сезони са клупе ће предводити познати фудбалски стручњак Томас Васов, који је у својој богатој играчкој каријери, али и као тренер, обишао бројне земље широм света. Ипак, забрану бављења спортом због националне припадности до сада нигде није видео.

- То је апсурд који ја нисам имао прилике да видим у својој досадашњој каријери, до ових дана када сам постао део ФК Трепча. Играо сам дуги низ година у Белгији, Кини, радио сам као тренер и у Африци, али ово нисам видео. Спорт треба да буде нешто што уједињује људе и ту апсолутно не би требало да буде никаквих забрана и тешкоћа. То су наша деца и није битно да ли су они са југа или са севера. Забранити улазак једној Црвеној Звезди која је исписала историју европског и светског фудбала, или кошаркашкој репрезентацији Србије је невероватна ствар и то никоме не иде у прилог - рекао је за Косово Онлајн шеф стручног штаба ФК Трепча Томас Васов.

Првотимац Трепче Жарко Караматић не оспорава потез и одлуку Илије Ивића да наступа за репрезентацију Косова, али истиче да је неприхватљиво да се у истом спорту примењују различити аршини.

- Нама за 15 дана почиње првенство и чисто из политичких разлога екипама које долазе из централне Србије се забрањује улаз. Ми се довијамо на различите начине да се изборимо са тим, али је више него очигледно да се политика меша у спорт чиме највећу штету управо трпе спортисти - рекао је Караматић.

Председник Одбојкашког савеза Косова и Метохије Никола Радомировић је подсетио да су последњи са прелаза Брњак враћени одбојкаши Пожеге који нису успели да одиграју меч против вршњака из Мокре Горе у Зубином Потоку.

- С друге стране имамо пример младог фудбалера Ивића који игра за репрезентацију Косова и који је добио подршку међународне заједнице. Имамо и став америчке амбасаде да не треба мешати политику и спорт, па зато и ми апелујемо на њих и остале међународне представнике да се исто тако побрину и омогуће нам да и ми играмо своје утакмице у Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу, Грачаници, Штрпцу и да се, као што је то сада случај, не меша политика у спорт - рекао је Радомировић.

Рампа на прелазима више пута је спуштена и за кошаркашке екипе, а први човек КК Трепча Ђорђе Вучичевић истиче да су приштинске власти, осим таксе на робу из Србије, увеле и таксу, односно забрану на спорт.

- Ми имамо велике проблеме, јер утакмице као домаћини играмо на теренима у Рашки, Новом Пазару. Ми за нашу децу тражимо оно што имају сви у свету, а то је да играју утакмице у свом граду, где могу да их гледају родитељи, пријатељи, другови. Имамо и нову халу спортова у којој, због тих проблема на прелазима, није одиграно много утакмице - рекао је Вучичевић.

(Косово онлине)