Фудбалски клуб Раднички и његов досадашњи тренер Милорад Косановић данас су и званично споразумно раскинули уговор, а искусни стручњак поручио је да верује да ће нишки тим и ове године играти Европу.


Косановић је на клупи Радничког био од 21. августа, а од клуба се опростио суботњом победом против Чукаричког после које је Раднички пришао на само четири бода мање од четвртог места на табели и остао у борби за пласман у квалификације за Лигу Европе.


"Мислим да је време овде проведено доста добро, с обзиром на то какве сам услове имао. Мислим, пре свега, на први део сезоне и селекцију играча. У другом делу сезоне смо направили мали помак. У српском фудбалу је тешко радити, не у Радничком, већ у свим клубовима. Свака три месеца правиш нови тим, а не може увек да се одмах погоди са појачањима", рекао је Косановић, преноси клуб.


Дотакао се Милорад Косановић и пријема на који је наишао у Нишу.


ате стране немам ниједну примедбу. Било ми је супер. Ја сам у Нишу провео лепих шест месеци. Не само на стадиону, него и у граду. Људи су ми на сваком кораку прилазили, пружали ми подршку, разговарали са мном о фудбалу и многим другим темама. Ниш ми у сваком погледу остаје у лепом сећању", поручио је Косановић.


Један од главних разлога за његов одлазак је казна Дисциплинске комисије Фудбалског савеза Србије, која би га још четири меча одвојила од клупе Радничког.


"То је пресудило. Одлучио сам да одем због Радничког, а не због себе. Имамо нови тим, њима је на клупи потребан тренер који ће да их води. Против Чукаричког смо оставили Раднички у плеј-офу, а то је био примарни циљ без кога Раднички не би могао да се развија даље. Та три бода довела су нас у ситуацију да имамо четири бода мање од четвртопласираног тима и то на 15 кола пре краја првенства", рекао је Косановић.


По његовим речима, Раднички има све услове да се равноправно бори за место у Европи.


"Ако наставе овако, верујем да ће Раднички играти Европу и наредне сезоне. Сматрам да би за тим био велики хендикеп да још четири меча не будем на клупи, логично је било да клубу предложим раскид сарадње, не желим ја да будем сметња", додао је он.


Косановић је истакао да је Раднички одлично организован клуб и нагласио да стабилност на "Чаиру" никада није доведена у питање.


"У Радничком све функционише у најбољем реду. Финансијска егзистенција ни у једном тренутку није доведена у питање. Могу да кажем да је нишки тим од свих клубова у којима сам радио најредовније испуњавао обавезе према тренерима и играчима", рекао је Косановић.


Доскорашњи тренер Радничког навео је и да је имао одличну сарадњу с управом клуба, да није било "ниједне грубе и ружне речи" и додао да му се нико није мешао у посао.


"Имао сам сву аутономију. Нико ми се није мешао у посао, нико није одређивао ко ће да ми игра у првом тиму, нити је то покушао. Ја сам такав тренер, не дозвољавам да се тако нешто појави, увек радим по своме", рекао је Косановић.


Он је говорио и о будућим плановима.


"Сада идем кући, да се одморим и урадим нешто на приватном плану. За сада немам план шта даље, али сам вољан да наставим да радим... Има времена", закључио је Косановић.