Када Лионел Меси и фудбалери Барселоне у уторак изађу на терен стадиона „Сан Паоло“ за утакмицу у Лиги шампиона, они ће закорачити на свето тло - бар тако мисле навијачи Наполија.


То је тло на којем је легендарни Аргентинац Дијего Марадона постигао велике ствари, играч којег често упоређују с богом.


"За нас је Марадона више од човека. Он је бог. Никад нећемо моћи да заборавимо шта је урадио за нас. Својим очима смо гледали чуда која је стварао", рекао је Алсиде Кармине, власник кафића у центру Напуља у којем је и олтар посвећен Марадони.


На олтару се чак, по тврдњама власника, налази и прамен косе Марадоне.


Кармине је идеју о олтару посвећеном Марадони добио из огромног низа малих олтара широм града и није једини који је изразио своју оданост легендарном Аргентинцу.


У једној уској уличици у којој се продају ручно рађене фигуре поред Исуса, Марије и Јосифа налазе се и фигурице Марадоне.


"Једна од првих фигура које смо направили био је Дијего Марадона и можете да замислите колико смо их продали. И данас се много продаје. Дијего је оставио неизбрисив траг у историји овог града. И даље разговарамо о њему, 30 година касније", рекао је занатлија Марко Ферињо.


Иако то не жели да призна, Кристијано Роналдо је играч чија се фигура највише продаје ових дана.


"Овде има пуно навијача Јувентуса, али се крију", рекао је Ферињо и додао да је, када је реч о фудбалерима Наполија, најпродаванија фигура Мертенса.


По његовим речима, Мертенс, којег навијачи зову Ћиро, нашао је своје место у срцима Наполитанаца.


"Имате среће ако сте рођени у Напуљу, али многи нису те среће. Али, постоје људи који, иако рођени у Њујорку или Белгији, припадају овде. Мертенсова личност је напуљска. Баш као и (бившег капитена Наполија) Хамшика", рекао је Ферињо.


Пре него што је, после 12 сезона, Хамшик напустио Наполи имао је шта да поручи.


"У Напуљу не постоји један тренер. Имамо три милиона тренера. Сваки мушкарац, свака жена, свако дете знају шта је најбоље за Наполи. Сваки четворогидишњак у партку зна како можемо постићи више голова. Свака жена стара 90 година, док сређује башту, вам може рећи зашто морамо да променимо формацију. Тај осећај, та страст, то им је у крви. У Напуљу је фудбал попут религије, а Сан Паоло је црква", рекао је тада Хамшик.