Швајцарско федерално тужилаштво оптужило је данас председника фудбалског клуба Пари Сен Жермен Насера ал-Келаифија у вези са широм истрагом подмићивања повезаним са продајом телевизијских права за утакмице Светског првенства.

Оптужница терети Ал-Келаифија за подстицање бившег генералног секретара Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Жерома Валкеа "да почини кривичну злоупотребу". Ал-Келаифи се више не суочава са оптужбом за мито.

Како је навело тужилаштво, после трогодишње истраге, ФИФА је прошлог месеца постигла "пријатељски договор" са Ал-Келаифијем да одустане од кривичне пријаве против њега која се односи на доделу телевизијских права за Светско првенство 2026. и 2030. године катарском емитеру БеИН Спортс, на чијем челу је управо Ал-Келаифи.

Он је и члан Извршног комитета УЕФА, где је примљен прошле године упркос томе што је умешан у случај примања мита.

Ал-Келаифи је отпужен да је обезбедио Валкеу, који је имао утицај на доделу телевизијских права за Светско првенство, док није отеран са функције 2015. године, боравак у луксузној вили на Сардинији без плаћања станарине у вредности од 1,8 милиона евра.

Он је негирао неправилности када је испитан 2017. и 2019. године у вези са кривичним поступком отвореним пре три године.

У одвојеној истрази о корупцији, француско тужилаштво истражује Ал-Келаифија у вези са кандидатуром Катара за домаћина Светског атлетског првенства. Доха је прошле године била организатор тог такмичења.