ПОЗНАВАЊЕ модерног фудбала је основа за успех у тренерском позиву, али је искуство важније од тога. То између осталог у интервјуу руском "Спорт 24" тврди тренер Партизана Саво Милошевић, који за најбољег тактичара у свету фудбала сматра свог некадашњег учитеља из Парме и дугогодишњег шефа струке Милана Арига Сакија.

- Најбитније је познавање модерног фудбала. Без тога сте нико и ништа. Затим, потребно је изградити ауторитет и разумети способности играча. Не можете променити 25 фудбалера једног тима, можете максимално четворицу, петорицу. Међутим, чак и да поседујете сопствену филозофију, а играчи нису способни да је примене, шта онда.

Када се помене тренерска филозофија и имиџ који Милошевић планира да презентује млади стручњак "спушта лопту".

- Не могу да кажем да је моја фудбалска филозофија већ добила облик. Тек сам на почетку. Да бисте развили сопствени стил потребно је да радите између пет и десет година. Знам шта ми се свиђа, али то није филозофија. Све је ствар процеса, како ћете идеје пренети на терен. То се односи на све, укључујући и селекцију тима. Примера ради, постоји више типова центарфорова, морате бити спремни на разлике да би ваша филозофија дошла до изражаја.

Присетио се шеф струке црно-белих и времена када је са успехом носио дрес Рубина из Казања.

- У Рубин сам дошао баш на позив Бердијева. Руска лига је другачија од европских у којима сам играо, комплексна на свој начин. Не жалим, јер смо постали шампиони. Бердијев је један од најбољих тренера с којима сам сарађивао. Зна шта би требало да ради, познаје модерни фудбал, посвећује пажњу сваком детаљу, после мечева анализира и себе и противника... Екипа му после сваког сусрета расте, јер су играчи научени да буду фокусирани, не губе концентрацију. Док сам играо за Рубин, буквално смо проучавали фудбал.

Ипак, када се дошло до тога да "обележи" најбољег са којим је радио за Саву није било дилеме.
ЈОВИЋУ ПОТРЕБНО ВРЕМЕУ ВИШЕ наврата Саво Милошевић је апострофирао да верује у Луку Јовића што је поновио и овом приликом.
- Знам га одмалена, одрастао је у селу из ког и ја потичем. Породице су нам блиске, повезане. Веома је талентован, може да одговори захтевима на више позиција. Није лако играти у Реалу, али не заборавите да су му тек 22 године и да му је потребно време. Реал Мадрид га је баш много платио да би га сад слао на позајмицу.

- То је Саки, зато што је разумео појам модерног фудбала и знао вредност сваког играча. Притом, никад није направио ниједну тактичку грешку. Никад.

Руски новинар је у једном подсетио Милошевића на то да је у време док је играо за Рубин био страствени пушач.

- Можда не би требало да се прича о томе. Није да сам се крио, али не волим баш да се дотичем негативности из прошлости. Најважније је да на пушите превише, јер онда теже дишете. Морате схватити и професионалне фудбалере, изложени су огромним притисцима, траже начин да се опусте, покушавају на различите начине да се ослободе стреса. Најважније је да то не утиче на игру. Ако тренира ваљано, у реду је. Наравно, не препоручујем им да пуше или конзумирају алкохол. Каријера фудбалера траје свега петнаестак година и боље би им било да не траће време.

На крају је дошао и ред на незаобилазну тему када је у питању српски фудбал.

- Већини љубитеља фудбала у Србији дерби је најважнија утакмица у сезони. Заправо једина важна. У њој је већи део успеха базиран на мотивацији, десет одсто зависи од положаја на табели, а преосталих десет како се осећате на сам дан утакмице. Притисак је огроман, ко се боље с њим носи има веће шансе да победи. Кад сте под стресом тешко је радити чак и послове из дневне рутине. Једноставно, на оваквим мечевима није важна вештина - закључио је Милошевић.

СУДБИНА ПОРОДИЦЕ ДА ПАТИ
ЗА разлику од пословног, приватни живот тренера Партизана је обележен многобројним застрашујућим ударцима.

- Верујем у Бога и прихватам да је све онако како је одређено. Убеђен сам да је свакој особи на свету записана судбина. Судбина моје породица је да пати. Ипак, ако верујеш у Бога, онда то прихватиш. Толико смо сићушни људи и не можемо да разумемо све разлоге због којих се нешто дешава. Ко смо ми да бисмо преиспитивали Бога - подвукао је Милошевић.