Блатер неће у Француску: На располагању сам француском правосуђу, али у Швајцарској

Бета

среда, 29. 01. 2020. у 13:33

Блатер неће у Француску: На располагању сам француском правосуђу, али у Швајцарској

Сеп Блатер фото: Н. Параушић

Истрага о условима доделе домаћинства Светског првенства 2022. године одвијала се три године под окриљем ПНФ, а прошлог децембра поверена је париском истражном судији
Бивши председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер рекао је да остаје на располагању француском правосуђу у истрази о додели Светског првенства 2022. године Катару, али ако се саслушање одржи у Швајцарској.

- Нисам спреман да дођем у Француску на саслушање, али сам на располагању француском правосуђу ако се саслушање одржи у Швајцарској - рекао је Блатер агенцији “Франс прес”.

Блатер је данас писмом преко адвоката обавестио о томе француску полицију. Он је суспендован због контроверзне исплате Мишелу Платинију за консултантске послове, а умешан је и у највећи скандал који је потресао светску кућу фудбала везано за прање новца и малверзације.

Блатер (83) је агенцији Франс прес 11. децембра прошле године рекао да ће сведочити у Француској, ако државна канцеларија финансијског тужиоца (ПНФ) то од њега "званично затражи". Он је тада рекао да је у априлу 2017. године, на захтев те канцеларије већ саслушан.

Истрага о условима доделе домаћинства Светског првенства 2022. године одвијала се три године под окриљем ПНФ, а прошлог децембра поверена је париском истражном судији.

Та истрага покренута је посебно због "активне и пасивне корупције".

- Желимо да видимо господина Блатера, у Француској или Швајцарској, не знам када. Француско правосуђе ће желети да га саслуша - рекао је истражитељ и централне канцеларије за борбу против корупције и финансијских прекршаја.

Надлежни желе да утврде под којим условима је ФИФА 2. децембра 2010. године поверила Катару организацију Мундијала 2022. године.

У том случају испитан је и Платини.