"ЗАРАДИТЕ месечно 2.000 евра играјући фудбал и радећи на Исланду". Тако гласи оглас који је ових дана освануо у Барселони и још неким градовима Шпаније, али и у још неким земљама Европске уније. Оглас је поставио "Стридсмен", фудбалски клуб из Рејкјавика, који намерава да се такмичи у Четвртој лиги Исланда. Од кандидата се тражи да су грађани Европске уније и да буду до 30 година старости.


Оглас је привукао пажњу где год је виђен а клуб је на свом сајту објавио да је због великог интересовања у Великој Британији, Бугарској, Румунији, Пољској, Хрватској, Белгији, Француској, Шведској, Португалији и Шпанији заказано тестирање кандидата. Прва група је тестирана између 13. и 17. јануара, друга од 24. до 28. јануара, а трећа од 23. до 27. марта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трансфери највећих клубова у претходних 20 година: Нико као Реал - Мадриђани на појачања потрошили 2.22 милијарде евра!


Малу забуну изазива податак да се клуб на свом сајту зове ФК Скандинавија, али у клубу кажу да су морали да промене име зато што ФС Исланда није прихватио име "Стридсмен" које на исландском значи "ратник" што је, по федерацији, "супротно спортском духу".


Телефон за контакт доводи до Сент Пола Едеха, бившег нигеријског фудбалера, који је сада тренер Скандинавије. Он је још прошле године, прво преко "Твитера", почео да тражи играче за одређена места у тиму а сада је прешао на огласе. Пошто клуб није професионални, обећаних 2.000 евра будући фудбалери мораће да зараде радећи код спонзора клуба и то послове који не траже добро познавање језика. Углавном би радили као чувари, чистачи, кувари, шофери, вртлари, рибари... Спонзори клуба су две самопослуге, једна рибарница, једна фабрика сладоледа... У клубу наводе да ће на дресовима носити рекламу "Међународне амнестије" али ова организација је саопштила да није дала сагласност за тако нешто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Краљевски третман за Дијега у Аргентини: Марадона уживао на престолу


Исланд има 356.000 становника од којих су 14% странци. Незапосленост је 3,5%. По бруто националном дохотку Исланд је пета земља у Европи. Минимална зарада је 2.300 евра а просечна месечна око 5.000.


Ко воли, верује у себе и своје фудбалске квалитете и може да се ауто-финансира у овој исладској авантури-нека проба.


САМИ ПЛАТИТЕ ПУТ

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ кандидати сами треба да сносе трошкове пута и боравка у Рејкјавику. Тест траје пет дана. Клуб наводи да је за оне који прођу то прилика да их запазе водећи исландски, па и европски клубови, који могу да понуде много боље услове.