ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БЕЛЕК


ПРОШАО је много тога као тренер у српском фудбалу, сакупило се ту искуства за два фудбалска живота, а онда је одлучио да постане помоћник тренеру почетнику и није погрешио. Милан Ђуричић, познатији као Ђуми, драгоценим саветима и искуством је умногоме помогао Сави Милошевићу да тренерски "прохода", па сада после пуних девет месеци од преузимања врућег кромпира у руке обојица могу да кажу да се нису опекли.


- Саво је једини човек којем могу да будем помоћник. Позвао ме, прихватио сам и нисам се покајао. Узели смо Куп, доживели смо лепе тренутке у Европи, представили смо се као модеран тим, који људи воле да гледају и то је за нас част и стимуланс - објашњава Ђуричић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лалатовић открио детаље Матићеве одлуке да пређе у Партизан


Почетак је био, најблаже речено, као из предворја пакла.


- Био сам згранут да чујем: "Саво одлази!", у Крушевцу, после само 15 минута игре. Саво који је легенда нашег фудбала, Партизана тако нешто не сме да доживљава. Прихватио је екипу коју би мало ко узео. Сада не знам тренера који би одбио Партизан, тада не знам ко би га узео. То је наш највећи успех за ових девет месеци.


Рецепти из "црно-беле кухиње" нису за увид шире јавности, али основни принципи јесу.


- Код нас важи једна девиза - најбољи појединац у тиму је тим. Желимо једну главу и 22 ноге, ако то постигнемо ми смо већ победили. Резултатски ћемо, свакако, у наставку сезоне ићи у једном позитивном смеру. Велика предност нам је то што сада не морамо да правимо тим. Многима ће бити смешно, али ми сигурно можемо још 50 одсто горе. Нас просек не интересује, то навијачи виде и дају нам подршку.


Ђуричић сматра да је различитост у стручном штабу велика предност у функционисању.


- Нашли смо се као људи, да не испадне сада да "сваки Циго свог коња хвали". Наша велика предност је у томе што се често не слажемо. Саво увек доноси одлуке. Он је отворен и није сујетан, то су основни услови за напредак и успех. Састанци су нам од 12 до 15 минута зато што је тешко играчима држати концентрацију, зато је боље да краће причамо како би им задржали пажњу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Матић ће бити озбиљно појачање: Милошевић презадовољан због обављеног посла, који се отегао на пола године


Најболнији тренутак за Ђумија као и за присталице Партизана из првог дела сезоне је утакмица у Хагу против Алкмара.


- Сада је лако да паметујемо. Фудбал је игра у којој нема џојстика. Ово је жива ствар. Ми смо се као стручни штаб одлучили за то. Брежанчић је рецимо у дербију асистирао за гол и тада је то била права одлука. Морали смо да дамо трећи и после смо брутално кажњени.


На крају Милошевићев помоћник тврди да је модел који струка жели да усади екипи одлично прихваћен.


- Посед лопте није оружје, циркулација лопте је оружје. Партизан је имао добро оружје, играо је брз фудбал. Морамо бити свесни какав смо Партизан узели. Направили смо велики помак - да. Да ли смо га усавршили - не. Ми нисмо имали нападача који када уђе са клупе може да реши утакмицу. Просто са Матићем сада добијамо то - закључио је Ђуричић.


БАМБИ ЋЕ БИТИ ТРЕНЕР

НЕ крије Ђуричић да је истински заљубљеник у Гвардиолину тика-таку, а из садашњег тима Партизана "види" неколико будућих тренера.

- Бамби би могао да буде одличан тренер, као и Брежанчић на изненађење свих. Остоја је изузетно талентован за шефа, има став, поштен је.