ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БЕЛЕК

НИЈЕ Партизан остварио током јесени резултате који се очекују од њега, што се посебно односи на домаћу сцену, али је као по неком неписаном правилу утисак увек био далеко изнад учинка. Један од најзаслужнијих што је Партизан дошао до препознатљивог стила игре који прија и најпробирљивијим навијачима црно-белих је Ненад Цветковић, помоћник у стручном штабу Партизана задужен за анализу.

- Оно што је нас највише занимало од доласка у Партизан је како да дођемо до баланса у тиму. Одлука да из средњег блока долазимо горе кроз брзу транзицију је била најбоља могућа. Када је дефанзива у питању важна је промена менталног става. Знам да ће то увек урадити Павловић и Остојић, али ми морамо да учинимо да то раде и Сума, Садик, Асано и остали - почео је Цветковић причу о принципима игре који "држе" Партизан.

За разноврсност у игри и многобројне добре ствари у оба правца на терену међу најзаслужнијима је искусни израелски везиста.

- Трудимо се да као АЗ Алкмар имамо различите врсте напада. Такву могућност нам је донео Натхо. Нисмо оријентисани само на брзи напад, пошто Израелац има виши квалитет паса. То није само прецизност, већ и брзина паса. Када сам за репрезентацију припремао игру Португалије, уочио сам да имају најбржи пас, знали смо тачно где излази први пас њихове транзиције и нисмо могли да бранимо. Натхо нам је донео баш то, квалитет паса, бољу циркулацију и сигурнији посед.

Учинак Умара Садика од 16 голова и 12 асистенција је избио адуте из руку критичарима високог Нигеријца.

- Садика сам гледао у дресу Перуђе. У две утакмице сам видео како трчи у дефанзивном блоку и то је оно што је и нама донео. Многобројне ничије лопте су биле његове, тако је фигуративно речено "подавио" дефанзивце Манчестера у Београду. Сви стално помињу колико промашује, а требало би имати у виду да он на позајмицама пре Партизана није имао утакмице од значаја као овде код нас. Млад је играч, није лако носити се са тим, нису то радили ни искуснији од њега. Физички се поправио код нас, сада га теже избацују из баланса. Са њим задња линија противника никад није сигурна, јер је због брзине и покретљивости практично на свакој испуцаној лопти ту негде.

Цветковић се и те како дичи одличном припремом дуела са највећим ривалом, као и "буђењем" Сејдубе Суме.

- Сматрам да смо и последња два дербија добро припремили јер је Звезда више пута ушла у завршну трећину терена Ливерпулу него нама. Сложићете се да то није мали успех. Не могу да не поменем у офанзивним транзицијама Суму и његово кретање између линија. Не памтим да сам скоро видео неког бољег у том сегменту.

На крају Милошевићев помоћник признаје да решење није у копирању најбољих, већ у прилагођавању условима који овде владају.

- Не желим да испадне да се ми поредимо са Барселоном, Ливерпулом, мадридским Атлетиком. Поента је само у принципима којих би требало да се држимо. Против великих противника морамо да учинимо све да уђу у наш ритам, што, ето, нисмо успели у Манчестеру. Тада је једино Сума играо у брзини која је потребна - завршио је Цветковић.

БОАЋИ И БАЊАК ПО УКУСУ
ТАНДЕМ дефанзиваца љубљанске Олимпије је од лета константно на радару Партизана.

- За Боаћија и Бањака смо одмах рекли да су нам интересантни после пријатељске утакмице одигране летос у Љубљани. Играч може да се види у 10 минута. Само нешто што уради довољно је да ти покаже шта ће радити 90 минута, али истина има и ситуација када у 90 минута не можеш да видиш ништа.