ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БЕЛЕК

ХАПОЕЛ из Тел Авива, Рубин, ПАОК, ЦСКА из Москве, Олимпијакос, па Партизан. Каријера израелског везисте Бибраса Натха заслужује дубоки наклон, као и оно што чини на терену, а за све који раде у српском клубу или га воле сигурно много значи када играч таквог богатог фудбалског искуства каже да је пронашао себе у Хумској и да му је од доласка у августу све потаман.

- Први пут сам се са Србима срео 2009. када сам играо са Хапоелом против Војводине, за коју је тада играо Душан Тадић. Наравно, ни сањао нисам да ће ме једног дана фудбал одвести у Србију, али тако је у овом спорту, никада ништа не можеш да кажеш са сигурношћу.

Не крије Натхо да су му Срби пријали и пре него што се одлучио да му наредна станица у каријери буде Партизан.

- Јако волим Србе, имају сличан менталитет као ми Израелци. Одличан сам био са Тошићем у ЦСКА и сада смо саиграчи, такође сам и велики пријатељ са Јагошем Вуковићем, са којим сам провео годину дана у Олимпијакосу. Чули смо се баш десетак минута пре овог нашег разговора и деца нам се друже.

Занимљиво је да је искусни везиста носио дресове ЦСКА и ПАОК пре доласка у Хумску, клубова који су по "навијачкој линији" у веома пријатељским односима са навијачима Партизана.

- Можда сам и ушао у историју по томе, али када сам доносио одлуку стварно нисам знао тај податак. Када сам недавно водио сина на тренинг видео сам зид са графитима посвећен ЦСКА. Имам лепа сећања и на време проведено у московском клубу и на кратак боравак у ПАОК. Период проведен у редовима ЦСКА је вероватно најлепши у мојој досадашњој каријери.

За разлику од већине новајлија, Натхо је одмах у августу заиграо како зна и наметнуо се као лидер тима.
ТРАКА У ИЗРАЕЛУ КАО ШОККОЛИКО је Бибрас Натхо поштован у својој земљи говори и то да је у националном тиму добио признање којим се нико пре њега није дичио.
- Први сам муслиман који је постао капитен израелске репрезентације. Не могу да кажем да сам био шокиран када ми је указана та част, али је то, ипак, нешто што се није очекивало, с обзиром на то да се раније није дешавало. То је и један од доказа да фудбал може све да промени.

- Није ми био потребан период за привикавање, имао сам ту Тошића и Стојковића које познајем, клуб ми је онако "легао" баш из прве. Сећам се да ме је тренер питао одмах по доласку пред утакмицу за колико сам спреман. Рекао сам му за 45 минута и остао је шокиран. Има и до искуства, па ми није потребно много времена за привикавање.

Похвале за учинак у првом делу сезоне, логично, стижу са свих страна.

- Увек се трудим да прикажем оно најбоље што имам и могу. Људи то препознају, прилазе ми на улици, у кафићу, пишу ми на "Инстаграму". Нормално је да тако нешто прија, али и обавезује да увек будем на високом нивоу, да не разочарам навијаче. Волео бих када би се они ујединили, то би нама играчима пуно значило.

Присуство два играча фантастичних техничких способности, по речима Израелца, за њега не представља проблем.

- Никада нисам имао изражен его и нормално да ми је драго што у тиму имам саиграча какав је Сејдуба Сума. Увек се трудим да пронађем најбољу солуцију да му дотурим лопту и тако помогнем првенствено тиму, самим тим ће и његов и мој учинак бити бољи и запаженији.

На крају је покретач "ваљка" у првом делу сезоне изнео планове за будућност који ће се сигурно свидети присталицама црно-белих.

- У фудбалу се никад не зна, једна понуда може све комплетно да промени, али по ономе како се сада осећам искрено желим и планирам да дуго останем у Партизану. Притом не мислим само док траје постојећи трогодишњи уговор него и касније - закључио је Натхо.

ШАНСЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ 50-50
ЗА нешто више од два месеца Натхо би са националним тимом могао против Србије да бије битку за пласман на Европско првенство.

- Шансе су 50-50 ако до тог меча дође. Волео бих да ми прођемо Шкотску на њиховом терену и да Србија слави у Норвешкој, па да одлучимо о томе ко ће на ЕП. Извините, али надам се да ћемо на ЕП ми - насмејао се искусни Израелац.