ОД ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: БЕЛЕК

САДИК иде већ ове зиме, Садик не иде. Од силних милиона који круже кроз бројне текстове на медијском небу Партизану ће припасти све или део колача иде у Рому. Ове и сличне дилеме је у Белеку разрешио потпредседник Партизана Владимир Вулетић, уз оно најважније – високи Нигеријац је већ парафирао трогодошњи уговор са клубом из Хумске.

- Играч већ има потписан уговор са Партизаном за наредне три године, ово је ексклузивна информација. Фактички, он може да одбије Рому. Дакле, њему Рома не може да понуди неке боље услове, а он да одбије Партизан. Плата ће му бити иста као до сада - категоричан је Вулетић.

Детаљи једногодишње позајмице Садика из Роме до сада нису били познати јавности.

- Према уговору о позајмици између Роме и Партизана, Умар Садик је Ромин играч на позајмици у Партизану закључно са 30.6.2020. године. Оно што постоји као опција и као клаузула о којој се говори и која је у потпуности Партизанова клаузула и у потпуности је на вољи Партизана је одредба по којој Партизан може да изврши откуп Умара Садика за 1.7 милиона закључно са 5. јуном 2020. године до 23 часа и 59 минута. То значи у преведеном значењу, што је ново сазнање, да Партизан ово може да уради и данас. Али оно што није могуће је да не може истовремено да прода Садика са откупном акцијом.

Оно што све највише занима је када ће Партизан моћи да располаже пуноправно статусом Нигеријца.
СТЕВАНОВИЋ ТЕК У ЈАНУАРУПОТПРЕДСЕДНИК Партизана је напоменуо да је ситуација око Филипа Стевановића једноставна.
- Понуде за њега су у овом моменту такве да нису још правно формулисане. Занимљив је многим европским клубовима. Он је малолетан играч и потребно је учинити неколико корака како би дошло до трансфера, али он не може бити извршен до наредног јануара, јер ће тек тада постати пунолетан. Не волим да лицитирам милионима, цифрама, говорим само са правног становишта - појаснио је Вулетић.

- Трансферна права над играчем ФК Партизан стиче по истеку периода на којем је играч био на позајмици. То упрошћено значи да данас може бити откупљен, али да не може бити продат без сагласности Роме. Зашто је то тако? Партизан може да буде једини клуб који би се питао од 30.6.2020. године, када сва права пређу на њега, а 25 дана раније мора да га заврши. Ово су, дакле, уговорне одредбе које су изазвале тектонске поремећаје због различитих тумачења.

Партизан је тако у позицији да балансира између добре суме и дељења зараде са Ромом ове зиме и ризика да самостално располаже правима на Садика када би његова вредност могла да буде и мања.

- Ако желите да чекате истек периода позајмице можете да продате Садика, али ако то желите да радите пре, услови се мењају. Лаицима делује немогуће да некога откупите, али нисте нечији власник истог момента, али могуће је. У овом случају играч, Садик, данас може бити формално откупљен, али право продаје Партизана у зимском прелазном року апсолутно је дефинисано учешћем Роме у поступку.

Коначан став по овом питању у Партизану још није искристалисан.

- Још се чекају завршеци преговора, али дубоко сматрам да ниједна опција не смета Партизану. Откуп би се вршио само зато да би се играч продавао. Може он бити продат и сада, али питање је колико би износио Ромин услов за продају играча, дакле новац који би јој био уплаћен. Од 30. јуна се Рома практично ништа не пита - закључио је Вулетић.


РОМА МОЖЕ И НЕКОРЕКТНО
У ПАРТИЗАНУ размишљају и о мање реалној опцији по којој би Рома у јуну могла да изигра црно-беле.

- Морамо све да узмемо у обзир, јер би Рома могла да има непредвидиво понашање. Слична је ситуација била са Радоњићем у Звезди. Замислимо да 3. јуна Партизан изрази жељу за откупом и да Рома то не прихвати. Она крши уговор. Има понуду неког клуба од 12, 15, 18 милиона, дакле значајно већу од ове наше клаузуле. У том случају Рома може да каже себи: ризиковаћемо судски спор, изгубићемо га, Партизан ће добити 1.600.000, износ откупне клаузуле, зарадили смо 12 милиона изгубили мање од два.