Фудбалски савез Кипра одложио је све утакмице на неодређено због протеста судија јер је на аутомобил њиховог колеге бачена бомба.

Савез је претходно инцидент у ком је уништено возило Андреаса Константинуа назвао "актом тероризма" који уноси страх међу судијама и штети спорту.

Догађаји су уследили након што је УЕФА оценила сумњивим три утакмице друге лиге Кипра и две у купу те земље.

Наводи УЕФА подстакли су председника Кипра Никоса Анастасиадеса да обећа да ће "очистити спорт", што је иритирало судије које су га директно оптужиле да подрива нападе на њих.

- Нећемо више толерисати неке злочиначке елементе који немају никакве везе са спортом да уцењују име кипарског фудбала и државе - изјавио је Анастасиадес.

Анастасиадес је навео да је време за "чишћење куће" како би навијачи могли да се врате на трибине без страха ко је и како ратовао.

Судије су реаговале поводом његове изјаве да су неки арбитри у дослуху са корумпираним појединцима, што је довело да се упре прстом у Кипар.

- Такве изјаве су неправедно обојиле све судије и покриле су оне који су заправо одговорни. Ознаке званичника и спортских новинара таргетирају судије и само доливају уље на ватру и подривају потенцијалне нападе - саопшило је удружење кипарских судија.

Министар правде Џорџ Савидес је у петак сазвао импровизовани састанак са председником Фудбалског савеза Кипра Јоргосом Кумасом и шефом полиције Кипросом Михаелидесом како би разговарали о повлачењу судија и наводима о намештањима утакмица.

Савидес је рекао да ће бити тешко доћи до сржи случаја јер информације које је доставила УЕФА не указују ко је одговоран за било какво намештање.

Он је изразио наду да ће неки људи "проговорити".

Кипар ће од УЕФА тражити да пошаље експерте да помогну властима у истрази јер велику препреку представља то што закон не дозвољава прислушкивање телефона.