Тренер фудбалера Ливерпула Јирген Клоп рекао је данас да је враћање Купа Афричких нација на термин у јануару "катастрофа за његов клуб".

Куп Афричких нација 2021. године одржаће се у Камеруну, али ће уместо на лето турнир бити одржан у јануару због неповољних временских услова у тој земљи.

Ливерпул ће тада на месец дана остати без веома важних играча, Сенегалца Садија Манеа, Египћанина Мохамеда Салаха и Набија Кеите из Гвинеје.

"Ако будемо морали да донесемо одлуку о довођењу неког играча, то ће морати да буде важна одлука. Знаш да на четири недеље не можеш да рачунаш на те играче. Као клуб морамо да размишљамо о томе. То не помаже фудбалерима из Африке", рекао је Клоп, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Куп Афричких нација је 2019. године одржан у Египту током лета, након што се турнир традиционално одржавао у јануару и фебруару. Одлука о померању донета је 2017. године и поздравили су је многи европски клубови.

Померањем такмичења осигурано је да се оно неће сударити са проширеним светским клупским првенством, који Међународна фудбалска федерација (Фифа) организује у Кини у јуну 2021. године.

Ливерпул је само један од бројних премијерлигашких клубова који ће на месец дана изгубити првотимце.

"Поштујем то такмичење, волим га и гледао сам га у прошлости. То је занимљив турнир. Али, ми уопште немамо никакву моћ и ако кажемо да нећемо да пустимо играча, он ће бити суспендован. Ако је фудбалер повређен и не може за нас да игра, ми морамо да га пошаљемо у Африку да они то провере и за недељу или две он ће се вратити. У данашње време, то не би требало да буде тако", навео је Клоп.