ПОЧЕЛА је Декијева тренерска "ера" у Црвеној звезди. Дејан Станковић, велико име српског фудбала, одржао је данас прву прозивку, затим и тренинг, а својим играчима одмах је упутио јасну поруку да сви заједно крећу од нуле и да ће урадити све да из њих извуче 150 посто могућности. Елегантно одело са промоције заменио је клупском тренерком. Свеже обријан, расположен, у излагањима конкретан и прецизан, изнео је прве планове пред великим бројем новинара, фото-репортера и камермана који су се тискали око њега.

- Честитам свима празнике, желим свима да пожелим здравље, срећу и успех у наредном периоду. План припрема је следећи: данас рано ујутру путујемо у Пафос, на Кипар, где ћемо бити десет дана и где ћемо одиграти једну пријатељску утакмицу, која није била у плану, али сам је ја убацио као награду после напорног рада који чека играче. После тога имамо два дана слободно и већ 24. јануара путујемо у Анталију, где ћемо бити до 7. фебруара. Тамо ћемо одиграти шест пријатељских утакмица. Нећемо их делити на слабије и јаче, ући ћемо у сваки меч са истим мотивом. Надам се да ће играчи бити спремни, пре свега здрави, као и да ћу имати све првотимце на броју током свих ових дана припрема - истакао је Станковић.

Велика зимска залиха коју му је оставио претходник Владан Милојевић олакшаће Станковићу прве тренерске кораке, али он жели да од старта удари свој печат.

"МЕРКАТО" ДВАДЕСЕТ година живота у Италији утицало је на Станковићев речник, па је било симпатично како је у току разговора убацивао италијанске фудбалске термине. Већ је почео да их преноси и на своје сараднике, тако да је и генерални директор Звездан Терзић употребио реч "меркато" када је говорио о предстојећем прелазном року.

- Лично, немам 11 бодова предности, јер крећем од нуле, тако да ћу тај став преусмерити и на играче. Понашаћемо се као да немамо предност и као да почиње шампионат. Очекујем да створимо јаку, здраву и паметну игру, а потрудићу се и верујем да ћу из мојих играча извући 150 посто. Лествица је подигнута, а ја ћу пробати да направим нову "личну карту" Црвене звезде, да дам нови "ИД" мојим играчима. Нећу одустајати од своје идеје, чекају нас јаке припреме на Кипру, после тога финализација у Анталији кроз пријатељске мечеве и верујем да настављамо да идемо путем успеха.

На питање "Новости" да ли му је одлазак најбљег играча Марка Марина пореметио почетне планове, Станковић је искрено одговорио.

- Марин је феноменалан играч, медији су написали да је са лоптом "на ти", али мислим да он лопту ништа није ни питао, радио је онако како је желео и у томе био фантастичан. Марко је, када сам дошао, изразио жељу да оде. Рекао је да је остварио свој дечачки сан тиме што је играо за Црвену звезду, што је изашао пред препуну "Маракану", узео је титулу, носио десетку, играо је Лигу шампиона са Звездом и био капитен. Имао је са клубом "џентлменски споразум" - уколико дође нека понуда, да клуб неће правити проблем, а тако се и десило и договор је испоштован. Међутим, Црвена звезда је више од једног клуба и може без свакога. И мора, јер је једна једина. Сви ми што смо били ту, што смо сада овде, као и они који ће доћи морају да буду свесни да Звезда може без свих нас.

Оживео је успомене и направио поређење између првог играчког и овог, првог тренерског тренинга у каријери.

- Сада глава другачије размишља, водим рачуна о другим стварима. Мој први тренинг код Љупка Петровића изгледао је тако што нисам могао да центрирам лопту колико сам био уплашен, тако да нисам ни знао да играм фудбал од великог узбуђења. Сада је то другачије, фокусиран сам на играче, стручни штаб, идеје и на припреме које долазе. Терен је моја кућа, тако да нисам уплашен и једва чекам да све почне.

Станковић је паузу искористио да гледа утакмице и преко специјализованих сајтова до детаља испита статистичке параметре играча. Уверен је да овај тим може много више и додао како ће младим играчима давати шансу.

- Посматрао сам играче, имам увид у све, али је другачије када их гледаш уживо, а кад их тренираш. Знам све о играчима, знам да могу да пруже много више и сигуран сам да ће бити тако. Неки су већ на завидном нивоу, заједно са управом клуба ћемо разматрати прелазни рок. Размишаљаћемо и о младим играчима, имамо много талената. Нећу о именима, али је то одличан квалитет. Неки ће бити прикључени само за припреме, а неки ће остати са нама и добити шансу. Када то кажем, не значи да ће само дебитовати и то је то. Не, желим да направим једну причу и увод за сваког младог играча који ће добити шансу да игра и покаже свој квалитет. Желим да направим младе играче на које Црвена звезда може да рачуна и у будућности - закључио Станковић.

ТРИДЕСЕТ ИГРАЧА НА ПРОЗИВЦИ

НА првој прозивци Дејан Станковић је имао на располагању 30 фудбалера: Милан Борјан, Зоран Поповић, Александар Станковић, Никола Васиљевић, Милан Гајић, Марко Гобељић, Милош Дегенек, Немања Милуновић, Радован Панков, Срђан Бабић, Страхиња Ераковић, Милан Родић, Жандер, Хозе Кањас, Милош Вулић, Бранко Јовичић, Његош Петровић, Душан Јованчић, Вељко Николић, Мирко Иванић, Жељко Гаврић, Ел Фарду Бен, Алекса Вукановић, Раџив Ван ла Пара, Матео Гарсија, Вељко Симић, Милан Павков, Ричмонд Боаћи, Антонио Томане, Никола Крстовић.