ФУДБАЛЕРИ и симпатизери радничког фудбалског клуба Нови Сад 1921 догодине ће обележити значајан јубилеј, читав век од оснивања, па ће им пролећна сезона у години која је тек почела, протећи у хтењу и борби да се пласирају у Војвођанску лигу. Јер, жеља миљеника љубитеља фудбала на Детелинари је да богатој клупској традицији додају још једну страницу исписану успехом како би и прослава стогодишњице, 23. јуна 2021. године, протекла у вишем рангу такмичења.


Популарни "канаринци", који су понели надимак не само због жуто-плавих дресова, већ и по хармоничној игри која је подсећала на мелодичан, бисерни цвркут, "нота за гледање" и уживање фудбалских сладокусаца, већ дуже време теже повратку на стазе старе славе. Шетали су се Детелинарци у својој бурној историји од "бетон лиге" до елите.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Да јој на вештинама с лоптом позавиде многи фудбалери (ВИДЕО)

ТРГОВАЧКИ "КАНАРИНЦИ" вуку корене од С.Д. Трговачке омладине, како је још децембра 1930. године писао "Спорт", објављујући списак малобројних регистрованих фудбалских клубова у Новом Саду. Предратно име клуба је било Новосадски трговачки клуб или скраћено НТК, који је основан 23. јуна 1921. године и који је 1923. освојио првенство Новог Сада, једино тадашње такмичење у којем су учествовали новосадски тимови.


Највише времена провели су у некадашњој Другој лиги, као стабилан и јак клуб, често на корак до прволигашког каравана. Били су својевремено у жижи интересовања фудбалске јавности, пленили игром и резултатима, бележили и серије падова, мењали име клуба, били кажњавани због неисплаћених дугова (због чега се тренутно такмиче у Новосадској лиги, петом такмичарском нивоу српског фудбала), али су увек имали одличну фудбалску школу, сјајан омладински погон који је изнедрио велики број талентованих играча.


НАЈВЕЋЕ успехе уписали су почетком шездесетих година прошлог века, када је председник био Хуго Рушевљанин (успешан и као члан селекторске комисије, са Првославом Михајловићем и Љубомиром Ловрићем, која је водила репрезентацију Југославије на Светском првенству у Чилеу 1962) и када су се пласирали у највиши ранг. Била је то генерација предвођена легендама нашег и светског фудбала, Ивицом Брзићем и Јосипом Пирмајером, у којој су наступали и Дражић, Белић, Тојагић, Вратњан, Козлина, Лемић, Драганић... Многи још препричавају њихове мајсторије, као и поготке најбољих стрелаца Душана Клипе, Мирослава Јовановића, Младена Кргина...

У југословенској елити су провели само три сезоне (од 1961. до 1964), а играчи су се расули по нашим и европским најбољим клубовима.


Сећају се љубитељи фудбала Драгољуба Галоње, Живана Љуковчана, Милана Јовина, Драгољуба Беквалца, који је био капитен Новог Сада, Кабела и Војводине, па Миодрага Мораче, Славише Јокановића, Радована Марића, Манета Радиновића...

Један од блиставијих успеха новосадских "канаринаца" је у Купу Југославије у сезони 1976/1977. када су догурали до полуфинала такмичења за пехар маршала Тита, поклекнули су тек у Сплиту, против Хајдука.


УПАМЋЕНА је и генерација која је харала нашом Другом лигом деведесетих година, када су играли сјајни фудбалери, Миодраг Пантелић, касније капитен фудбалер Војводине и најбољи играч у анкети "Новости" - "Капитени бирају 1993. године", који је носио дрес Црвене звезде и репрезентације са богатом каријером, затим Љубиша Дунђерски, Васа Орловић, Ђорђе Пинтаћ...


Ипак, некако је највише срцу Новосађанима прирасла генерација Омладинског погона из 1978. године која је освојила Куп Југославије победом над загребачким Динамом у финалу, на пенале 5:3 (1:1), пред 20.000 гледалаца на београдској "Маракани". Предводник је био Зоран Џими Марић, касније играч Војводине и шпанских клубова, затим успешан тренер, Младен Јованић, голман са дугогодишњим стажом међу стативама у елитним клубовима, Петар Курћубић, Милан Радаковић касније судија, Момчило Медић, Звездан Коцић...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фудбалери Војводине почели припреме, Лалатовић поручује: Појачања тек треба да стигну


- Увек смо имали добру школу - потврђује Бане Милошевић, актуелни председник клуба. - Овог тренутка код нас тренира 300 дечака, имамо 10 тренера у свим категоријама...


ОЧЕКИВАЊА су да жељени резултат на терену прати и ново рухо стадиона на Детелинари.


- Реконструкција би требало да почне за два-три месеца, с обзиром на то да имамо пуну подршку структура града чије име носимо. После свега желимо да се вратимо на старе гране, а за то имамо и обавезу. Неопходно је да се реновира и терен и помоћни терен у сарадњи са ФСС. План је да на бетонском рукометном терену на којем се одувек играо и мали фудбал, на такозваном Радничком, монтирамо балон за тренинге у зимским условима, на ред би дошла и управна зграда и свлачионице - износи план Милошевић.


Својевремено други клуб у граду, доводио је своје симпатизере до невиђене еуфорије и слатког, заносног фудбалског лудила, па све до очаја и тунела без зрачка светла на крају.


- Јесенас се на Детелинари играо добар фудбал - каже Милошевић, који је пре годину и по по други пут преузео место првог оперативца клуба и са новом управом зацртао повратак на старе стазе успеха. - У прошлом првенству били смо на корак од вишег ранга. Сада смо на пола пута од планираног, морамо се ове зиме појачати да остваримо циљ.


РЕОРГАНИЗАЦИЈА

НА Ванредној скупштини клуба 1954. године промењена је целокупна управа и именован нови састав. Тада је једногласно усвојено да клуб понесе име града, ФК Нови Сад. Већ 1956. године, Нови Сад је уместо фудбалског постао Спортско друштво. У највеће успехе убрајају се такмичење у Првој савезној лиги Југославије од 1961. до 1964. године, освајање омладинског Купа СФРЈ 1978. године, освајање Купа Војводине 1991. године и титула првака Српске лиге 2007. године. ФК Нови Сад је 2014. године због великих дугова избачен у последњи ранг - Новосадску лигу, а клуб је на седници променио име у Раднички фудбалски клуб Нови Сад 1921.


Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са најмлађим фудбалерима