ФУДБАЛСКА репрезентација Србије није блистала у 2019, али је на клупском плану 16 трофеја засијало у рукама "орлова", који наступају у иностранству. Укупно деветорица играча који су се појављивали на списковима наших селектора била су на победничком подијуму, с тим што се највише пута у протеклих 12 месеци радовао Душан Тадић (три).


Капитен Ајакса, велики мајстор фудбала, није имао ниједан трофеј у каријери, а онда је са 30 година у кратком року покупио првенство Холандије, Куп и Суперкуп. Како је кренуо, та бројка ће се сигурно увећавати у наредном периоду. Још један зналац, Сергеј Милинковић-Савић додао је у "си-ви" нове ставке. Са Лациом је летос освојио Куп Италије, а у недељу је ставио шлаг на торту у Ријаду (Саудијска Арабија), где је са саиграчима срушио Јувентус и Кристијана Роналда (3:1) у Суперкупу. Уочи 2020, СМС може да се похвали да има укупно четири "звездице".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска фудбалска јесен из угла статистике: Партизан најефикаснији, Звезда супер домаћин


СПЕЦ. В.Н. Адем Љајић није освојио ниједан трофеј после 2009, када је као 18-годишњак узео дуплу круну са Партизаном.

Класична "дупла круна" (првенство, куп) завршила је на глави голмана Предрага Рајковића, који је затим из израелског Макабија прешао у француски Ремс, а по два пехара приграбили су и везиста Немања Гудељ у Португалији са Спортингом (куп, суперкуп), ветеран Астане Антонио Рукавина у Казахстану (лига, суперкуп) и Филип Младеновић са пољском Лехијом (куп, суперкуп).


Штопер Стефан Митровић може да се подичи чињеницом да је са Стразбуром прекинуо низ од пет тријумфа моћног ПСЖ у француском Лига купу. У свом деветом клубу је тако дошао до првог пехара. "Мистер трофеј" Љубомир Фејса, заједно са саиграчем Андријом Живковићем, славио је у првенству Португалије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Појавио се видео снимак свађе Михајловића и Медела: Србин није остао дужан Чилеанцу (ВИДЕО)


Будући да су из Суперлиге у репрезентацији играли само фудбалери из Црвене звезде и Партизана, логично је да је свако од њих покупио једно признање. Милану Родићу, Марку Гобељићу, Немањи Милуновићу и Милану Павкову припало је првенство, а Немањи Милетићу куп.


ФЕЈСА ФЕНОМЕН, ФИЛИ ЈОШ НА НУЛИ

ОД стандардних чланова нашег националног тима, засад само 27-годишњи Филип Костић, фудбалер Ајнтрахта, нема још ниједан клупски трофеј. С друге стране, Љубомир Фејса има 22 пехара, а куриозитет је да је постигао три пута мање голова у каријери - седам. После Фејсе, следе са осам трофеја Александар Коларов, Филип Младеновић, по шест имају Немања Матић и Лука Миливојевић...


ЗБИРКА 2019.

Душан Тадић (3):

првенство Холандије, Куп, Суперкуп.

Сергеј Милинковић-Савић (2):

Куп Италије, Суперкуп.

Антонио Рукавина (2):

Првенство Казахстана, Суперкуп.

Предраг Рајковић (2):

првенство Израеал, Куп.

Филип Младеновић (2):

Куп Пољске, Суперкуп.

Немања Гудељ (2):

Куп Португалије, Суперкуп.

Стефан Митровић (1):

Лига куп Француске.

Љубомир Фејса (1):

првенство Португалије.

Андрија Живковић (1):

првенство Португалије.