ПУНЕ трибине, атрактиван фудбал, кобасице, пиво... И то пиво редовно и у рукама жена, па и госпођа које имају 60 и више година. Код нас бисмо такве слике гледали у шоку, код Немаца је све то потпуно нормално.

"Новости" су имале прилику да буду гости "Еуроспорта", који преноси утакмице Бундеслиге. Избор је био Франкфурт, којем често додајемо ић на крају, јер су Срби последњих година неизоставни део Ајнтрахта. Овај град живи за клуб, без обзира на то што не може да се приближи, по броју титула, Бајерну (29), Нирнбергу (9), Борусији из Дортмунда (8), Шалкеу (7), Хамбургеру (6), Борусији (М) и Штутгарту (5)...

Ајнтрахт је само једном покорио фудбалску Немачку (1959. године), али тамо се не навија, као у Србији, најчешће за један од два велика клуба, већ свако, посебно у свом граду, има огроман број присталица. И када крену на утакмицу, нема млађих и старијих, нити било каквих подела. Циљ је само један - помоћи вољеном клубу, певати од првог до последњег минута, без обзира на резултат.

Тиму из Франкфурта у последње време не иде, од 2. новембра (Бајерн 5:1) нема тријумф у Вундеслиги, али то баш ништа не мења у односу навијача према екипи. Звиждук не можете да чујете, осим ако није упућен гостима или судијама, са трибина увек стиже подршка. Мушкарци су, наравно, већина, али многобројне су и припаднице лепшег пола, међу којима и госпође које су обучене у клупску дуксерицу и до стадиона стижу с лименком пива у руци.

Пиво се пије пре, за време и после утакмица. У навијачким шаторима око стадиона, на трибинама, касније и у врхунски организованом градском превозу, где можете да сретнете и оне којима се свет прилично љуља због количине алкохола у крви. Обавезне су, наравно, и кобасице. Цене и једног и другог задовољства су 3-4 евра. Шал можете да купите за пет евра на многобројним штандовима око стадиона, док је у званичној клупској продавници три пута скупљи.

Лига је врхунски организована, нема звезда и звездица, размажених фудбалера, као код нас. Тамо је свако на услузи медијима после меча, нема оних што носем без икаквог разлога парају небо, а да ништа још у свету фудбала нису доказали. Тамо је све у служби најважније споредне ствари на свету. Због тога се на већини стадиона увек тражи карта више, о чему ћемо ми вероватно вечно да маштамо...

ТЕШКО ДО УЛАЗНИЦА

МИНИМАЛАН број улазница, и то за она најлошија места, сада може да се нађе за, на пример, утакмице које у фебруару Ајнтрахт игра у Франкфурту.

- Кад год можемо, учинимо нашим људима, помогнемо да дођу до улазница. Интересовање за сваки меч Бундеслиге је заиста огромно, а ми имамо сјајну подршку редовно свих 90 минута - истиче Филип Костић, српски репрезентативац у редовима овог клуба.


СПЕЦ. ВН

АЈНТРАХТ је недавно декласирао Бајерн из Минхена (5:1), а навијачи могу да купе шал посвећен том тријумфу.