Епилог разрешења председника Ковачевића: Забрањен рад Фудбалском савезу Републике Српске

О. МАТАВУЉ

13. 12. 2019. у 19:28

Епилог разрешења председника Ковачевића: Забрањен рад Фудбалском савезу Републике Српске

Миле Ковачевић Фото: Спортске.ба

Тиме су престала сва такмичења у фудбалу, где учествује 30.000 људи. Одбијена жалба у другостепеном поступку

ИНСПЕКТОРАТ Републике Српске забранио је рад Фудбалском савезу РС због одбијања да одржи ванредну Скупштину ФС РС на којој би се расправљало о разрешењу садашњег председника Савеза Мила Ковачевића. Душанка Макивић, портпарол Испектората РС, појашњава да је забрана обављања делатности изречена, јер ФС РС одбија да поступи по закону и наређењима инспектора.


Она наводи да су делегати Скупштине ФС РС, њих 43, у августу тражили сазивање ванредне Скупштине ФС РС која се, по статуту, мора одржати у року од месец дана, али није одржана.


- Инспектору није предочен доказ да су делегати одустали од захтева за сазивање ванредне скупштине. Утврђено је да је шесторо чланова Извршног одбора захтевало заказивање седнице, што председник ФС РС није уважио - наводи Макивићева.

Појашњава да је инспектор наложио ФС РС да закаже и одржи седницу Извршног одбора, као и ванредну скупштину ФС РС. На то решење ФС РС је упутио жалбу Министарству омладине и спорта РС, која је одбијена.


- Жалба је, у другостепеном поступку, одбијена као неоснована, чиме је решење просветног инспектора потврђено. Ни након тога ФС РС није извршио наложено - рекла је Макивићева.


На основу пријаве да је председник ФС РС Миле Ковачевић у сукобу интереса, због чега се тражи његово искључење, извршена је нова инспекцијска контрола. Поново је наложено одржавање седница Извршног одбора и Скупштине ФС РС, које ни након одбијања жалбе нису одржане.


- С обзиром на то да Ковачевић нема намеру да поступи по закону и изврши своје обавезе, инспектор је изрекао меру забране обављања делатности - истиче Макивићева.


Она каже да забрана траје док Ковачевић не поступи по решењу.

Из ФС РС је саопштено да ће поступити по обавезама које им је Инспекторат наложио.


- Забраном обављања делатности ФС РС и његовим чланицама престала су сва текућа такмичења у којима учествује око 30.000 људи укључених у бављење фудбалом у РС, односно сва фудбалска дешавања у оквирима ФС РС. Не желећи да поступамо супротно одредбама државних институција, поступићемо по обавезама датим у закључку Инспектората, а своја права ћемо остварити путем правосудних институција, уз назнаку да смо о свему обавестили ФС БиХ, ФИФА и УЕФА - саопштио је ФС РС.


НЕЗАКОНИТА ОДЛУКА

ПРЕДСЕДНИК ФС РС Миле Ковачевић сматра да је таква одлука Инспектората незаконита.

- То је драконско кршење свих законских прописа. Ми још увек не знамо да нисмо самостални и да немамо аутентичност. У нашем статуту стоји да ћемо поштовати одлуке ФИФА, УЕФА и Фудбалског савеза БиХ - каже Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације