Атмосфера уочи одигравања одложеног “Ел класика” почела је да се усијава недељу дана пре меча. Из Мадрида поручују – фудбалери Реала неће изаћи из авиона ако им се у Барселони не буде гарантовала безбедност.

Подсетимо, први овосезонски дерби Реала и Барселоне требало је да се одигра на “Ноу Кампу” 26. октобра, али је одложен због нестабилне политичке ситуације и масовних протеста у каталонској престоници.

Нереди грађана због изречених дугогодишњих затворских казни вођама организације референдума о независности Каталоније натерали су челнике лиге да један од највећих светских дербија помере за 18. децембар, али још увек није извесно да ће тада бити и одигран.

Ситуација у Каталонији још увек није у потпуности мирна. Данима уназад круже гласине о могућем организованом спречавању одигравања утакмице, због чега је из Реала и стигао захтев о гарантовању безбедности.

Иако нема дилеме да ће тензија између Барселоне и Мадрида бити све веће како се буде ближио дан утакмице, њено одигравање, званично, још увек није под знаком питања.