ФУДБАЛЕРИ Партизана и Астане су дошли до последње степенице у овогодишњој Лиги Европе. Ови први и те како имају за чим да жале, ови други одавно немају за чим да жале, пошто се испоставило да им је дуел у Београду у ствари - последњи степеник у години. За "Новости" је о свему причао Антонио Рукавина (35), бивши партизановац и десни бек без којег и даље не може репрезентација Србије.

- Ми смо у Астани практично утакмицом последњег кола првенства 10. новембра завршили национални шампионат и испунили основни циљ. Домогли смо се, можда теже него икад, шесте узастопне титуле првака Казахстана. Међутим, игре и резултати у овогодишњој Лиги Европе нису испунили ничија очекивања у клубу, у ствари, били су једно велико разочарање - каже Антонио Рукавина.

Астани се може. Клуб је пребогат. Државни трезор је, можда звучи чудно, у ствари главни спонзор клуба, па је седмодневни смештај и пун пансион у елитном београдском хотелу можда и "симболичан" трошак за најмоћнији клуб у Казахстану.

- Тренирали смо два пута на стадиону Синђелића, па два пута у Спортском центру ФСС у Старој Пазови. Наши људи у клубу су се, по обичају, потрудили да имамо врхунске услове и по томе смо већ препознатљиви и у европским оквирима. Мечеви претпоследњег кола Лиге Европе са Манчестер јунајтедом код куће и ово гостовање у Београду су практично биле продужене обавезе за нас. Прву смо добили, истина против комбинованог састава Манчестера, а и меч у Београду ћемо да схватимо озбиљно - озбиљан је Рукавина.
ПАРТИЗАН, ПА ОДМОР КАДА словачки судија Филип Глова одсвира крај утамице Партизан - Астана, биће то и буквално знак да фудбалери из Казахстана иду на одмор.
- Свако ће на своју страну до прозивке 13. јануара. После тога идемо на припреме у Португалију и Турску. Сезона нам почиње у марту - каже Рукавина.

На потпитање има ли жара у очима и ногама када се зна да дуел у Београду ни Партизану ни Астани не може да донесе пролеће у Европи, али може да попуни клупску касу за 570.000 (победа) или макар 190.000 (реми), из Рукавине проговара професионалац од главе до пете.

- У фудбалу нема мање битних или небитних утакмица. Када сам видео жреб пред почетак Лиге Европе, горео сам од жеље да баш утакмица последњег кола у Београду са Партизаном значи нешто или нама или црно-белима. Нажалост, испоставило се да ни нама, ни њима не значи ништа. То вероватно значи да ће и трибине бити нешто празније. Али, наше је да одиграмо онако како умемо. Партизан је био можда и на корак до пласмана у други део сезоне и баш ми је криво што није успео - додаје Рукавина.

Испоставило се пре две недеље да је Астана одрадила и пола посла за црно-беле. Победила је код куће Манчестер јунајтед 2:1 победоносном аутоголу Енглеза кумовао је баш Рукавина. Али шта то вреди када је два сата касније у Хагу Партизан "убио" сам себе на мечу са Алкмаром.

- Такав сценарио се виђа једном у 20 или 30 година. Невероватан сплет околности десио се у Холандији. Тај исти Алкмар је нас победио 6:0, па 5:0. Партизан је заслужио много више. То значи наду да у последњм колу чека своју прилику за пролеће у Европи. Био би то стварно фудбалски празник пред пунијим трибинама у Београду - жали Рукавина за пропуштеним приликама свог некадашњег клуба чији дрес носи његов кум Зоран Тошић.

У БЕОГРАДУ ОД ПЕТКА
ВРЕМЕНСКА и километарска разлика између престоница Казахстана и Србије довела је госте из Нурсултана у Београд рано.

- Од прошлог петка смо овде. Рекао сам већ, 10. новембра смо завршили обавезе у првенству Казахстана, следећа почиње средином марта 2020. године, па су мечеви Лиге Европе са Манчестер јунајтедом и Партизаном само продужетак обавеза. Зато смо и дошли раније у Београд. Због аклиматизације, да избегнемо ниске температуре, а и мени је некако лакше, јер сам практично код куће - додаје Рукавина.