Америчко министарство правде саопштило да је бивши председник ФИФА Сер Блатер подмићен приликом доделе домаћинства за Светско првенстов 2018. у Русији, пише Sky sport.Према писању овог медија: “Блатера је подмитио “руски олигарх” чије име није обелодањено”.


Американци су тврдње о потенцијалној корупцији објавили у извештају на 430 страна. То је део истраге коју је ФБИ спровео током 2016. године везане за председничке изборе у САД. У извештају се спомиње и бивши британски обавештајац Кристофер Стил, који је тврдио да је руски олигарх умешан у подмићивање избора за добијање Светског првенства.

“У јулу 2011. Стил је поднео извештај у ком је сажево наводни разговор тадашњег председника Русије Дмитрија Медведева и премијера Владимира Путина у ком је Путин признао да је неименовани руски олигарх митом купио СП 2018. године. Службе су успеле да дођу до члана организације блиске Путину и Кремљу који је потврдио како је Светско првенство било купљено”, пише у делу извештаја.

Русија је у тој трци за домаћинство победила Енглеску, и заједничке кандидате Холандију и Белгију, односно Португал и Шпанију.

Све ово дешава се дан након што је Русија, због систематског допинга, кажњена забраном учешћа на свим великим такмичењима у наредне четири година, осим на ЕП у фудбалу 2020.