Пред сам крај каријере је Роберт Просинечки одиграо сезону у Портсмуту. Са 32 године је дошао у Енглеску, а како је све то изгледало открио је његов тадашњи саиграч Гери О'Нил.


- Морам да признам. Кад сам чуо да долази мислио сам да је ужасан. Посебно када сам видео да не може да трчи, питао сам се како може уопште да игра за нас. Онда сам видео шта уме са лоптом и себи сам рекао “Овај човек је геније” - присећа се Гери.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Феноменалан дочек за Михајловића у Болоњи: Цео стадион је устао - овације за Синишу (ВИДЕО)


Некадашњи играч Црвене звезде је био страствен пушач, па је тако позната и прича да је то радио и на полувремену, што је и сам Гери потврдио. Упркос томе је на 35 мечева за клуб дао девет голова, па и хет-трик против Барнслија.


- После тог меча нас је баш вређао. Говорио је како је он успео да постигне три гола, а да ми и поред тога нисмо способни да победимо Барнсли пошто је било 4:4 на крају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Корејац задивио све: Мурињо открио посебан надимак за Сона


Истакао је да је Роби био вероватно најбољи фудбалер са ким је играо.


- Свестан сам да тада није био ни близу оног фудбалера са врхунца каријере. Могу само да замислим како је тада играо. Био је стварно невероватан, нико није могао да му узме лопту. Знао је да крене, финтира шут, сви би скочили, а он би насамарио све и само наставио кретање. Због тога и није морао да трчи, ја сам трчао за њега. Заиста сам, као млад играч, много научио од Просинечког - завршио је Гери О'Нил који је прошао све млађе категорије и репрезентације Енглеске, али није заиграо за сениоре.