Појашњење WАДА: Ако се пласира, Русија иде на СП под неутралном заставом

Новости онлине

09. 12. 2019. у 15:30

Појашњење WАДА: Ако се пласира, Русија иде на СП под неутралном заставом

Фудбалери Русије фото АП

Русија се може пријавити за учешће на неутралној основи", рекао је председник Комисије за жалбе WАДА Џонатан Тејлор.

Светска антидопинг агенција (WАДА) саопштила је данас да фудбалска репрезенатција Русије, ако се квалификује на Светско првенство у Катару 2022, неће моћи да наступи под својом заставом због санкција које су изречене тој земљи.

WАДА је данас суспендовала Русију на четири године са свих великих спортских такмичења због манипулисања допинг подацима.

"Ако се квалификује, тим који представља Русију неће моћи да учествује, али пошто већ постоји механизам који је успостављен, Русија се може пријавити за учешће на неутралној основи", рекао је председник Комисије за жалбе WАДА Џонатан Тејлор.

Данашња одлука WАДА значи да руска химна и застава неће бити дозвољене на Олимпијским играма у Токију 2020. године. Међутим, спортисти који докажу да нису учествовали у допинг скандалу моћи ће да се такмиче на Олимпијским играма под посебним условима и неутралном заставом.

WАДА је навела да постоје докази да је Русија манипулисала подацима из московске антидопинг лабораторије, које је предала у јануару како би прикрила стотине потенцијалних допинг случајева и подметнула лажне доказе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације