Навијач није криминалац: Велики протести у Русији због акције полиције

Бета

недеља, 08. 12. 2019. у 22:26

Навијач није криминалац: Велики протести у Русији због акције полиције

Навијачи Спартака Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Протестима су претходиле увреде упућене капитену Русије Артјому Џјуби, кога не воле навијачи Спартака, током утакмице на гостовању против Сан Марина
Фудбалски навијачи готово свих прволигашких клубова у Русији масовно су напуштали утакмице у знак протеста против полицијске акције према навијачима Спартака.

Организовани навијачи су овог викенда напустили најмање седам утакмица руске Премијер лиге, после таласа хапшења навијача Спартака из Москве недељу дана раније.

Навијачи су излазећи са стадиона остављали заставе уз поруку: "Навијач није криминалац". Акцији се прикључио и велики део навијача ЦСКА из Москве и Зенита из Санкт Петербурга, који су велики ривали Спартака.

Руске власти су претходних година покушале да ограниче утицај најватренијих навијача, борбом против хулиганизма уочи Светског првенства које су организовале 2018. године, али и хапшењем ненасилних навијача због пиротехнике, па чак и псовања.

Протестима су претходиле увреде упућене капитену Русије Артјому Џјуби, кога не воле навијачи Спартака, током утакмице на гостовању против Сан Марина.

Челници Фудбалског савеза Русије критиковали су такво понашање, а навијачи Спартка који су дошли прошле недеље на утакмицу у Санкт Петербург, нашли су се на мети полиције.

Десетине навијача притворене су пре утакмице, а руске новинске агенције навеле су да је 34 навијача суђено по различитим основама.

Суд је вођи навијача Спартака забранио да 18 месеци присуствује утакмицама, након што је оптужен да је организовао бројна увредљива скандирања.

Коментари (2)

неимени

08.12.2019. 23:23

Фудбалски стадион је место за исказивање емоција које не приличе човеку. А кад исте узавру и кад се почне са увредама онда можете видети оно шта се зове закон руље. Дајте тим карактерима ванредно стање или рат па ћете видети шта су кадри да ураде. Руљу треба ставити под контролу, а оне несретнике који желе да своје дете одведу на фудбалску утакмицу где могу да науче све те нељудске емцоије, њих треба приупитати за емоционално здравље.

Ролекс.

09.12.2019. 01:44

Нек виде како је Енглеска са затворима и оштрим казнама умирила хулигане,данас жене са децом иду на утакмицу.Нема више разбијања тако треба свака држава да уради,а не вређати разбијати и туче стоп том терору.