Фудбалски навијачи готово свих прволигашких клубова у Русији масовно су напуштали утакмице у знак протеста против полицијске акције према навијачима Спартака.

Организовани навијачи су овог викенда напустили најмање седам утакмица руске Премијер лиге, после таласа хапшења навијача Спартака из Москве недељу дана раније.

Навијачи су излазећи са стадиона остављали заставе уз поруку: "Навијач није криминалац". Акцији се прикључио и велики део навијача ЦСКА из Москве и Зенита из Санкт Петербурга, који су велики ривали Спартака.

Руске власти су претходних година покушале да ограниче утицај најватренијих навијача, борбом против хулиганизма уочи Светског првенства које су организовале 2018. године, али и хапшењем ненасилних навијача због пиротехнике, па чак и псовања.

Протестима су претходиле увреде упућене капитену Русије Артјому Џјуби, кога не воле навијачи Спартака, током утакмице на гостовању против Сан Марина.

Челници Фудбалског савеза Русије критиковали су такво понашање, а навијачи Спартка који су дошли прошле недеље на утакмицу у Санкт Петербург, нашли су се на мети полиције.

Десетине навијача притворене су пре утакмице, а руске новинске агенције навеле су да је 34 навијача суђено по различитим основама.

Суд је вођи навијача Спартака забранио да 18 месеци присуствује утакмицама, након што је оптужен да је организовао бројна увредљива скандирања.