Фудбалски клуб Рома незадовољан је насловном страном листа Коријере дело Спорт, пошто је уз фотографије играча Ромелуа Лукакуа и Криса Смолинга стављен наслов "црни петак".

Рома је навела да је тај наслов "ужасан".

На насловној страни су тамнопути фудбалери Лукаку из Интера и Смолинг из Роме, уочи утакмице два клуба у Серији А, у петак. На средини стране упечатљив је наслов "Black friday" (Црни петак).

- Намера новинског текста заправо је била позитивна. Али, наслов је потпуно засенио поруку против расизма у причи - рекао је званичник Роме Пол Роџерс, пренели су британски медији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фудбалери Реала организовали вечеру за повратак Бејла, шпански новинари искористили прилику да прозову Велшанина

Интер је на свом Твитер профилу навео: "Фудбал је страст, култура, братство. Ми смо и увек ћемо бити против било каквог облика дискриминације".

Фудбалски клуб Милан саопштио је да је "неприхватљиво видети такво незнање о расизму", док је Лукакуов агент Федерико Пасторлео, који је Италијан, рекао да је био "заиста посрамљен" због таквог наслова.

- Као агенти, покушавамо да заштитимо наше клијенте од овог великог проблема (расизам), пошто то није само у новинама, већ проблем који можете да удахнете на стадиону, на друштвеним мрежама, на улици. Сигурно је да (Лукаку) није срећан због тога, али је довољно јак да се са тим суочи - рекао је он.

"Коријере дело Спорт" је у коментару на веб страници навео да није постојала намера да се неко вређа на расној основи и критиковао је "повремене моралисте".

- Бели, црни, жути. Негирати сваке разлике је типична велика грешка расизма антирасизма. 'Црни петак, за оне који то желе да схвате, је био начин да се слави различитост. Ако то не разумете, то је зато што не можете или не желите да разумете - наводи се у уводнику на сајту листа.

То је последња у низу контроверзи ове сезоне у Серији А, у којој је много инцидената на расној основи. Прошле недеље, свих 20 клубова признали су да имају проблема са расизмом на својим утакмицама и обећали да ће се борити против тог проблема.

Нападач Бреше Марио Балотели је после увреда на расној основи запретио да ће напустити терен, а оне који су га вређали назвао је "имбецилима".

На расној основи вређани су бројни фудбалери, међу којима и Лукаку, након што су навијачи Каљарија опонашали мајмунске када је постигао гол из пенала.