РОКАДА на клупи Тотенхема главна је тема свих фудбалских прича по свету последњих дана. Између осталог и због тога што је "певце" преузео Жозе Мурињо, тренер који је на појачања потрошио највипше новца у историји фудбала - 1,56 милијарди евра. Само 12 сати је требало да Маурисија Покетина замени "расипник", а оно што интересује све љубитеље најпопуларније споредне ствари на свету јесте како ће се Португалац снаћи на клупи састава из северног Лондона, односно да ли је баш он тај који ће им помоћи да направе искорак и почну да освајају трофеје.

Ситуација у којој се тренутно Мурињо налази, потпуно је другачија од оних које је имао на клупама Челсија, Интера, Реал Мадрида и Манчестер јунајтеда, где су богати власници његове жеље испуњавали готово без поговора. Овде тешко да ћемо имати такав случај, јер Данијел Леви, први човек Тотенхема, није неко ко ће разбити "касицу" и пунити насловнице током прелазног рока, што је на својој кожи осетио и Покетино.

Најскупље је Мурињо плаћао играче у Манчестер јунајтеду, где је за услуге Пола Погбе, Ромелуа Лукакуа и Фреда платио око 250 милиона евра, али му они нису донели ништа сем трофеја Лиге Европе и једног купа.

Одмах по именовању Португалца, појавила су и потенцијална појачања Тотенхема. Прво је, ако је ико очекивао супротно, Немања Матић, којег је довео у Челси и Јунајтед и са којим има одличну сарадњу, а помиње се и Бруно Фернандеш, везиста Спортинга који је летос био на прагу "црвених ђавола".

Схватио је одавно Жозе да модерни фудбал не трпи шкртарење, односно да без пара нема ни музике. Расипништво не мора по правилу да буде гарант успеха (погледајте само ПСЖ), али ако у Тотенхему желе да своје име угравирају на неке од битнијих трофеја из света фудбала, мораће да троше много више.

Скупа појачања су готово увек била део "Мурињо пакета", а ако је по навици шкрти Американац Леви мислио да је Покетино захтеван, очекује га непријатно изненађење већ у јануару када буде видео листу жеља свог новог тренера.

МУРИЊОВА НАЈСКУПЉА ПОЈАЧАЊА

1. Пол Погба - 105

2. Ромелу Лукаку 84,7

3. Фред 59

4. Немања Матић 44,7

5. Андреј Шевченко 43,9

6. Хенрик Миктаријан 42

7. Дидије Дрогба - 38,5

8. Микаел Есијен - 38

* цене у милионима евра


ТРЕНЕРИ КОЈИ СУ НАЈВИШЕ ТРОШИЛИ

1. Жозе Мурињо - 1,56

2. Карло Анчелоти - 1,23

3. Пеп Гвардиола - 1,15

4. Мануел Пелегрини - 1,05

5. Макс Алегри - 1,03

* милијарде евра