Више циркус него жреб: Игра са куглицама изгубила драж

Б. АНТИЋ

21. 11. 2019. у 08:13

Више циркус него жреб: Игра са куглицама изгубила драж

Илустрација фото: ЕПА/Aidan Crawley

У петак у Ниону извлачење парова за плеј-оф, а 30. новемвра биће познате групе за ЕП. Многе позиције дириговане
УЕФА је најпре потпуно разводнила квалитет ЕП, које је проширила са 16 на 24 учесника 2016. године, а сада је искомпликовала систем квалификација и скоро уништила драж извлачења куглица за наредни ЕВРО 2020. Сутра у Ниону ће прво да буде обављен жреб за плеј-оф Лиге нација, у коме је и Србија, док ће 30. новембра у Букурешту да буду познате групе на завршном турниру, с тим што су многе позиције дириговане.

Познато је да ће "орлови" 26. марта у полуфиналу Ц ранга гостовати Норвешкој (један меч). Ако прођемо, противник у финалној борби 31. марта за одлазак на ЕП биће победник дуела у Глазгову између Шкотске и једне од четири селекције (Бугарска, Израел, Румунија или Мађарска), што ће се сазнати на сутрашњем жребу. Домаћин финала ће такође бити одлучен извлачењем из ћупа.

Ако Србија преброди та два искушења, наћи ће се на ЕП први пут после 2000. И већ се зна да би била у групи Д са Енглеском, а да би из другог шешира могла да добије једну од ове четири екипе: Француску, Хрватску, Пољску или Швајцарску. Што се тиче трећег ћупа, ту је пет потенцијалних противника: Португалија, Турска, Аустрија, Шведска и Чешка. Тако би, рецимо, наша група могла да има следећи састав: Енглеска, Хрватска, Португалија, Србија. Евентуални сусрет у групној фази са екипом лажне државе Косово, која је у плеј-офу Д Лиге нација, није могућ.

Будући да се шампионат одржава у 12 земаља, УЕФА је одредила да сваки тим који извади визу буде у групи која се игра у тој земљи. Из тих разлога, група Б је малтене скоро позната, јер ће се у Санкт Петербургу и Копенхагену састати Русија, Данска и Белгија (као носилац), па је остало само да се жребом 30. новембра одреди да ли ће четврти члан бити Велс или Финска.

- Ово није жреб, већ срамота - огорчен је репрезентативац Белгије Кевин де Брујне због новог начина извлачења група. - Фудбал се претворио у бизнис и за мене је ово лажно првенство.

Пре 30. новембра се зна и да је у групи А Италија, у групи Ц су Холандија и Украјина, у групи Е Шпанија, а у групи Ф Немачка. Број комбинација је сужен и јер се већ зна у које ће групе победници четири плеј-офа.

Зато ће, као никад раније, љубитељима фудбала бити ускраћена снажна доза узбуђења какву жребови доносе, а наметнуте разноразне компликације код праћења. Када се свему дода и да ће на ЕП први пут бити коришћен ВАР, јасно је да је стигао неки нови фудбал.

ПЛЕЈ-ОФ

ЛИГА А
ПОЛУФИНАЛЕ (26. март)
Исланд - Буг./Из./Рум./Мађ.
Буг./Из./Рум./Мађ. - Буг./Из./Рум./Мађ.

ФИНАЛЕ (31. март)

ЛИГА Б
ПОЛУФИНАЛЕ (26. март)
БиХ - С. Ирска
Словачка - Р. Ирска

ФИНАЛЕ (31. март)

ЛИГА Ц
ПОЛУФИНАЛЕ (26. март)
Норвешка - СРБИЈА
Шкотска - Буг./Из./Рум./Мађ.

ФИНАЛЕ (31. март)

ЛИГА Д
ПОЛУФИНАЛЕ (26. март)
Грузија - Белорусија
С. Македонија - Косово*

ФИНАЛЕ (31. март)
* Победници финала А, Б, Ц, Д иду на ЕП.

ШЕШИР 1
Белгија, Италија, Енглеска, Немачка, Шпанија, Украјина.

ШЕШИР 2
Француска, Пољска, Швајцарска, Хрватска, Холандија, Русија.

ШЕШИР 3
Португалија, Турска, Данска, Аустрија, Шведска, Чешка.

ШЕШИР 4
Велс, Финска, победник А, победник Б, победник Ц, победник Д

ФИНАЛЕ НА "ВЕМБЛИЈУ"
ЕВРО 2020. ће се први пут одржати у 12 различитих земаља, од 12. јуна до 12. јула 2020. Најбитнији дуели, оба полуфинална меча и финале, биће одиграна на "Вемблију".

На турниру наступају 24 репрезентације подељене у шест група са по четири учесника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Сајко

21.11.2019. 08:49

Који сад "нови фудбал" кад Србија није сустигла ни онај "новији фудбал"?