ЗАХТЕВАН задатак је пред репрезентацијом Србије да преко баража Ц лиге нација у марту избори пласман на Европско првенство 2020 (12. јун - 12. јул), а ако успе у тој намери, биће сигурно у групи са Енглеском. Исто тако, шансе су 25 одсто да ће се наћи у истом друштву са Хрватском.

Засад најкомпликованији систем такмичења у борбама за одлазак на завршни турнир био је само увертира за још замршенији начин одређивања група на ЕП. У мору разних услова везано за вађење лоптица из ћупа, за "орлове" је битан податак да ће бити у четвртом шеширу, и играти у Групи Д на ЕП, уколико 26. и 31. марта савладају Норвешку, а затим и победника другог полуфинала плеј-офа, Шкотска - Израел/Бугарска/Румунија.

ЕП се игра у 12 земаља и УЕФА је логично одредила да ће селекције које су се пласирале, играти мечеве у својој држави, уколико су на листи домаћина. Будући да је Енглеска извадила визу, биће у Групи Д, где ће се играти по три сусрета у Лондону и Глазгову. С обзиром на то да из Ц Лиге нација шансу тражи Шкотска, то значи да ако прође играће у Групи Д са Енглезима. А ако не оде на ЕП, заменићемо је ми, Норвежани или четврта екипа која буде у нашем костуру.

Дакле, Енглеска је носилац, а из другог шешира, бићемо спојени са једном од ове четири репрезентације: Француска, Пољска, Швајцарска, Хрватска. Из трећег ћупа има пет потенцијалних ривала: Португалија, Турска, Аустрија, Шведска и Чешка. Наравно, најпре нам требају два тријумфа у баражу.

Жреб за ЕП је 30. новембра у Букурешту.