Србија је два пута водила, али одиграла са Украјином 2:2 у последњем колу у групи Б квалификација за Европско првенство Украјина је раније осигурала пласман на ЕП, али захваљујући овом боду биће и носилац у жребу за Европско првенство који ће се одржати 30. новембра у Букурешту. 

Да је изгубила, Украјина је могла да заврши у другом шеширу по јачини. Овим бодом Украјина је помогла себи, али и Хрватској. Да су изгубили од репрезентације Србије у Београду, Украјинци би завршили у другом шеширу, па не би могли да се нађу у групи са Хрватима. Овако су им "учинили услугу" јер Французи могу да падну.

Листа носилаца у жребу први пут у историји неће бити одређена по националном рангу на УЕФА лествици, него по рангу у овим квалификацијама. По том рангу у групама у којима је било шест екипа првопласираној ће бити одузети бодови против последњепласиране екипе и тако ћемо добити лествицу најбољих првопласираних, а онда и најбољих другопласираних тимова.

Репрезентације ће приликом жреба бити подељене у четири групе са шест екипа. У првој ће бити шест најбољих првопласираних репрезентација, а према тренутном тању у свим групама статус носиоца имаће Италија, Белгија и Украјина. У другој ће бити преостале четири првопласиране екипе и две најбоље другопласиране репрезентације. У трећој групи по јачини биће преостале другопласиране репрезентације, а у последњој ће бити две најлошије другопласиране репрезентације и четири победника додатних квалификација. Додатне квалификације попуњавају се по рангу из група Лига нација: А, Б, Ц и Д.

Шампионат се игра у 12 земаља, а домаћинима који се пласирају не Еуро гарантовано да ће играти у својим градовима, што додатно компликује жреб. УЕФА ће неке репрезентације домаћине разместити и у ниже групе  како се не би догодило да не играју код куће.

Статус репрезентација које нису домаћини у групама преб жреб сигурно се неће накнадно мењати па је познато да ће са Француском у другој групи бити Хрватска, Пољска и победник групе Д  - Данска, Швајцарска или Ирске и још две репрезентације. 

Како тренутно ствари стоје, актуелни првак Португал биће тек у трећој групи због лошег резултата у квалификацијама и јасно је да ће бити најтежи ривал из тог шешира. 

У овом тренутку шешири би изгледали овако:

Први: Италија, Белгија, Енглеска, Немачка, Украјина, Шпанија.
Други: Француска, Пољска, Данска, Хрватска, Холандија, Чешка.
Трећи: Русија, Португал, Швајцарска, Турска, Аустрија, Шведска.
Четврти: Финска, Мађарска, Исланд*, БиХ*, Србија*, Грузија*

Земље домаћини морају бити у групама које се играју код њих, а због политичких разлога неке репрезентације не смеју да играју у истој групи, а то су Украјина/Русија, Србија/Косово, Русија/Косово, БиХ/Косово.

Како тренутно ствари стоје, будући да Русија не сме да игра с Украјином, а Украјина је носилац, Белгија би морала да буде смештена у групу са Русијом. То значи да би Украјина била са Холандијом, Финска би била са Русијом, јер Русија не може са Мађарима, јер су домаћини, а победници додатних квалификација, међу којима су такође неки домаћини, играли би у својим групама. Русија не може да извуче ни победника групе Д додатних квалификација, у којима је Косово.

Група А:

Италија, Пољска/Француска/Хрватска/Чешка, Португал/Швајцарска/Турска/Аустрија/Шведска, победник додатних квалификација групе Д.

Група Б:

Белгија, Данска, Русија, Финска.

Група Ц: 

Украјина, Холандија,Португал/Швајцарска/Турска/Аустрија/Шведска, победник додатних квалификација групе А.

Група  Д:

Енглеска,Пољска/Француска/Хрватска/Чешка, Португал/Швајцарска/Турска/Аустрија/Шведска, победник додатних квалификација групе Ц.

Група Е: Шпанија,

Пољска/Француска/Хрватска/Чешка,Португал/Швајцарска/Турска/Аустрија/Шведска, победник додатних квалификација гупе Б.

Група Ф:

Немачка, Пољска/Француска/Хрватска/Чешка, Португал/Швајцарска /Турска/Аустрија/Шведска, Мађарска.