ПОРТУГАЛИЈА је победом у Луксембургу оверила оно што је и пре почетка меча на "Жозију Бартелу" било прилично извесно и на тај начин је постала 17. селекција која је обезбедила учешће на првенству Европе које се одржава наредне године. Једначини која промовише учеснике континенталне фудбалске смотре су остале још три "непознате" чије решење се крије у преосталим утакмицама група Д и Е.

Најкомпликованија је ситуација у групи Д где ниједна од три првопласиране селекције још није обезбедила пласман на завршни турнир. Најближи томе су Швајцарци које победа на гостовању Гибралтару дефинитивно води на ЕП, без обзира на исход меча Р. Ирска - Данска. Управо та утакмица у Даблину носи највећу тежину, с обзиром на то да и једни и други могу на ЕВРО. Ирци ће се тамо наћи у случају победе због бољег међусобног скора. Сваки други резултат би обезбедио пласман Швајцарцима и Данцима.

За последње преостало место које доносе квалификације бориће се три репрезентације из групе Е. Хрватска се решила брига победом над Словачком у Ријеци, а за друго место конкуришу Мађарска, Велс и Словачка. Велс и Мађарска играју међусобно у Кардифу, победник сигурно иде на ЕВРО док нерешени исход отвара простор Словацима да победом стигну до промоције.

Преостала четири места на шампионату попуниће победници баража Лиге нација, који је на програму крајем марта. Србију 26. марта очекује утакмица са Норвешком у Ослу, а у случају пролаза и меч за пласман на ЕП 31. марта.