Чешка полиција је због напада на косовске навијаче у четвртак у Плзњу, пред утакмицу фудбалских репрезентација Косова и Чешке у квалификацијама за Европско првенство, привела шесторо, а ухапсила четворицу чешких навијача. Они се терете да су се упустили у свађе са гостујућим навијачима и да су једног косовског Албанца напали и опљачкали, саопштила је чешка полиција.


Пред утакмицу ухапшена су четворица чешких младића због напада на једног навијача репрезентације Косова, на кога су физички насрнули и према тврдњама сведока за портал Крими-плзен.цз отели му косовску заставу.


"Ухапшена су четворица навијача, стара 20, 21, 35 и 20 година. Поведена је истрага због основане сумње да су извршили кривично дело изгредништва и повреде здравља у покушају. Завршили су у притвору", казала је портпарол полиције Дагмар Брожова.


Три сата пред почетак утакмице, близу хотела испред кога су се окупили косовски навијачи, избила је свађа између чешких навијача из Брна и косовских која је претила да се изроди у општу тучу тако да је полиција интервенисала. Специјалци и полицајци са псима су раздвојили сукобљене групе, косовске навијаче спровели да хотела, па затим са осталима одвела до стадиона.


"Полиција је привела неколико чешких навијача. Реч је о пет мушкараца и једној жени који су вербално напали навијаче Косова. До физичког напада није дошло. Полиција их је привела и након саслушања пустила", казала је чешкој агенцији ЧТК портпарол полиција Дагмар Брожова.


Овај сусрет оцењен је као утакмица високог ризика и полиција је предузела ванредне мере безбедности због тога што се чешки хулигани и тврдо навијачко језгро често солидаришу са српским навијачима и доносе поред чешких и српске заставе као и транспаренте "Косово је Србија", а у Плзн су на утакмицу репрезентације стигле бројне групе хулигана маскираних лица, са капуљачама, из Прага и Брна.


Полиција је позвала и коњичку јединицу из Прага. Кретање навијачких група пратио је полицијски хеликоптер, а градске власти Плзна ставиле су на располагање полицији своје дронове.


Косово које је дуго било на маргинама пажње чешке јавности у жижу се вратило када је председник Чешке Милош Земан саопштио током посете Београду у септембру да ће предложити да Чешка повуче признање Косова зато што је то земља коју воде ратни злочинци. Влада је 2008. године Косово признала иако је доњи дом парламента усвојио резолуција са захтевом владу да то не чини.


У страху од изгреда на стадиону и пред утакмицу Фудбалски савез је одлучио да не допусти уобичајену продају улазница на интернету. Ограничили су резервације само уз број своје личне карте улазнице а могу да их подигну на стадиону на дан утакмице.


На једну личну карту, али уз достављање бројева личних карата за кога су, могле су да се резервишу максимално четири улазнице, а на стадион су уз косовске навијаче могли да уђу само држављани Чешке јер улазнице није могао да купи ниједан странац, чак и кад има одобрен боравак у Чешкој.


За косовске навијаче је издвојено 927 улазница и на стадион су могли да уђу само са улазницама које су набавили преко свог националног фудбалског савеза, јер су са улазницам набављеним у Чешкој могли да уђу само чешки држављани, пошто су редарске службе контролисале при уласку на стадион личне карте и према писању приштинских медија неки косовски навијачи тако упркос улазници нису могли да уђу на стадион.