Председник Бајерна из Минхена Ули Хенес напустиће у петак, после 40 година тај фудбалски клуб.

Хенес, који је трансформисао Бајерн у један од најјачих европских клубова, на годишњој скупштини ће се повући са функције, на коју је предложио бившег директора компаније Адидас Херберта Хајнера. Хенес ће остати у клубу као супервизор још најмање четири године.

Откако је Хенес прешао у менаџмент Бајерна, тај клуб доминирао је Бундеслигом, освојивши 24 титуле и 14 трофеја у Купу, али и две титуле европског првака.

- Мислим да се неко као Ули Хенес никада неће зауставити, он има срце Бајерна, увек ће остати повезан са нама - рекао је капитен Бајерна Мануел Нојер.

Хенес ће предати Хајнеру стабилан и богат клуб, који је пријавио 750 милиона евра промета, односно 52 милиона евра профита. Бајерн има 300.000 чланова клуба и 1.000 запослених, а стадион Алијанц арена је отплаћена.

- Бајерн је незамислив без тебе. Клуб неће бити оно што је данас - рекао је легендарни немачки фудбалер Франц Бекенбауер, кога је Хенес заменио на месту председника 2009. године.

Мрља на каријеру бачена је 2014. године, када је Хенес добио затворску казну од 21 месеца, због утаје пореза од најмање 28,5 милиона евра.

Хенесу репутација ипак није била урушена, па је по изласку из затвора, у новембру 2016. године, поново изабран за председника Бајерна.

Упитан о будућности, Хенес је рекао "да ће о томе мислити у суботу када се буде пробудио".

Бајерн тражи новог тренера, после отказа Нику Ковачу због лоших резултата. Као кандидати помињу се тренер Ајакса Ерик тен Хаг и Томас Тухел из Пари Сен Жермена, који су рекли да пре краја сезоне неће размишљати о новом ангажману, али помиње се и Пеп Гвардиола из Манчестер ситија, који је својевремено успешно предводио минхенски клуб.