МАКСИМАЛНО су се мобилисали Португалци пред последње две утакмица групе Б квалификација за ЕП 2020. Браниоцима круне потребне су победе против Литваније (сутра, 20.45) код куће и на гостовању Луксембургу (недеља, 15.00), како би сачували друго место испред Србије и избегли одлазак у неизвесни бараж Лиге нација у марту.

Фудбалски савез је изабрао да се вечерашњи сусрет игра на стадиону "Алгарве" (Фаро/Луле) и није погрешио у "предигри", јер је свих 19.889 улазница које су биле у слободној продаји, експресно плануло. У питању је терен на коме национални тим никада није изгубио, пошто је шест пута победио, уз три ремија у пријатељским дуелима.

- Наша стратегија је да победимо. Да постижемо голове, а да не дозволимо да то противник учини - порука је селектора Фернанда Сантоша. - Пред нама су два финала и добићемо оба. Играћемо сигурно на шампионату Европе.

У септембру су Португалци прегазили Литванију у Вилњусу (5:1), а у историји су се још двапут састајали и оба пута је фаворит убедљиво славио на домаћем терену - 5:1 (2000), 4:1 (2004). У овим квалификацијама, Литванци су узели само бод, и то против Луксембурга код куће (1:1), што говори какве су им шансе на папиру.

Сантош због повреда не може да рачуна на шесторицу играча, Семеда, Пепеа, Карваља, Феликса, Гуедеша и Рафу Силву. Међутим, и поред тога има тим пун звезда попут Бернарда Силве, Андреа Силве, Рубена Невеса... и на крају крајева Роналда, који је 95 пута био стрелац на 162 утакмице за Португалију. Први ас екипе није имао лепу увертиру за ове мечеве, због сукоба са тренером Јувентуса Маурисиом Саријем, али национални тим је нешто сасвим друго.

ЕНГЛЕЗИ И ЧЕСИ ПРЕД ЦИЉЕМ

НА програму су сутра, поред мечева наше групе, и дуели у групама А и Х. Енглезима је у групи А довољан бод против Црне Горе код куће да изваде визу, док је Чесима потребна победа у Плзену над тимом непризнате државе Косово.

Слично је у групи Х, где Турке реми са Исландом у Истанбулу води на шампионат, а Французе тријумф над Молдавцима у Паризу.


ВЕЋ НА ЕП

Украјина (Група Б)

Шпанија (Група Ф)

Пољска (Група Г)

Белгија (Група И)

Русија (Група И)

Италија (Група Ј)