Чувена Барселонина школа “Ла Масија” летос је претрпела један од највећих удараца у њеној историји, када је суперталентовани Холанђанин Ћави Симонс одлучио да напусти каталонског великана и пређе у ПСЖ.

Дечак рођен у Амстердаму 2003. године, преселио се са породицом у Шпанију када је имао три године. Његов отац, некадашњи фудбалер Ређилио Симонс сину је дао име по звезди Барселоне Ћавију Ернандезу и тиме као да је наговестио пут наследника.

Ћави Симонс је у “Ла Масију” дошао са седам година, био је капитен скоро свих млађих селекција Барселоне, коју је шокирао у јулу, када је решио да оде у Париз. “ПСЖ је потписао Ћавија Симонса, драгуљ Барселонине академије” - био је наслов шпанске “Марке”.

- Део себе остављам у Барселони, и део Барселоне понећу са собом – написао је младић на друштвеним мрежама, које већ сада имају значајан удео његове, тек започете, каријере, с обзиром да на Инстаграму има 2.1 милиона пратилаца.

Да холандски дечак улази у професионалне воде, поред трогодишњег уговора са “свецима”, показује и званична сарадња с Најком, али његов отац, који је данас тренер млађих категорија, покушава га што је више могуће заштити од јаких рефлектора највеће позорнице.

- Дуго смо покушавали да сакријемо да Ћави игра за Барселону. Пустимо га да игра фудбал, да се развија. Он не покушава да буде светски познат, жели да постане добар фудбалер – рекао је медијима у домовини Ређилио Симонс, човек са значајним утицајем на размишљање холандског вундеркинда.

- Мој отац је увек био пример за мене. Зна све о фудбалу, може да ме критикује јер је, такође, фудбалски тренер, увек ми каже истину – истакао је Ћави.

Симонсов прелазак из Барселоне у ПСЖ одрадио је контроверзни италијански менаџер Мино Рајола. У медијима се спекулисало да је Рајола овај трансфер одрадио као освтету због захладнелих односа са челницима Барсе, док млади Ћави каже да не жали због пропуштене прилике да игра у тандему са Лео Месијем.

- Меси је најбољи играч на свету, свако сања да игра са њим, али некада изаберете другачији пут. Мислим да је прелазак у ПСЖ добар за мој даљи развој – рекао је Симонс, који ће у будућности моћи да бира да ли ће понети репрезентативни дрес Шпаније или Холандије. Тренутно делује да је ближи наранџастој гарнитури.

- Осећам понос када сам овде. Уживам да играм са другим момцима, са којим иначе не играм. Репрезентовати своју земљу је прелепа ствар – испричао је у једном од интервјуаа Ћави Симонс, који тренутно наступа за млади тим ПСЖ и повремено тренира са Нејмаром, Мбапеом и друговима.