Деведесете године у Јужној Америци биле су сличне као у ратом захваћеној Југославији. Танка је линија била између живота и смрти, па се тако десило да је колумбијски дефанзивац Андрес Ескобар убијен због аутогола на Мундијалу у САД 1994. године, којим је његова селекција елиминисана из даљег такмичења.

Иста судбина три године касније могла је да задеси и легендарног парагвајског голмана Хосеа Луиса Чилаверта, што је у шокантној исповести, после 22 године, открио некадашњи колумбијски репрезентативац Фаустино Асприља у великом интервјуу за Телепацифико, поводом његовог 50. рођендана.

Наиме, током утакмице две селекције у квалификацијама за СП у Француској, Асприља и Чилаверт су дошли у сукоб због којег су обојица зарадили црвене картоне, да би парагвајски голман приликом изласка са терена пришао Асприљи у ударио га шаком по лицу. Тада је на терену настао општи метеж, у који су морали да се укључе и специјалци, али права драма настала је неколико сати после утакмице.

- Када се меч завршио зазвонио ми је телефон. Јављам се, зовем ме Хулио Фијеро, један од највећих наркодилера у Колумбији. Рекао ми је да хитно дођем у његов хотел – испричао је Асприља, додавши да је на место састанка отишао са саиграчем Виктором Аристизабалом.

- Треба ми само твоје одобрење. Двојица мојих људи ће остати овде у Асунсиону и убиће оног дебелог Чилаверта – била је порука од Фијера.

Асприља је био у шоку, иако замерање таквим људима у то време није била најпаметнија ствар коју можете да урадите, нападач је храбро иступио:

- Молим? Ви сте луди! То би био крај колумбијског фудбала. То не сме да се догоди. У фудбалу, шта се деси на терену, остаје на терену. Помирили смо се, ту се све завршава – рекао је Асприља и на тај начин спасао живот Чилаверту.