БОЈЕ СЕ СРПСКИХ ЗАСТАВА И ПОКЛИЧА “КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Вандредне мере пред гостовање тзв. Косова у Плзењу, на стадион, уз гостујуће навијаче, могу само држављани Чешке

Бета

02. 11. 2019. у 11:07

БОЈЕ СЕ СРПСКИХ ЗАСТАВА И ПОКЛИЧА “КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Вандредне мере пред гостовање тзв. Косова у Плзењу, на стадион, уз  гостујуће навијаче, могу само држављани Чешке

Слика из Прага фото: instagram

И полиција и обавештајне службе, као и Фудбалски савез Чешке, плаше се да би на утакмици могли да се појаве политички транспаренти
Полиција и безбедносне службе спремају ванредне појачане мере безбедности у страху да на фудбалској утакмици репрезентација Чешка - Косово, средином новембра у Плзењу, буде политичких изгреда, па на стадион неће бити пуштени навијачи домаћег тима с другим заставама осим чешком, а забрањени су транспаренти и одећа са националистичким порукама, што ће испред стадиона проверавати полиција.

- Пратимо ризике везане за могућу злоупотребу утакмице за манифестацију властитих политичких циљева - потврдио је за данашње Лидове новине извор из обавештајних служби Чешке.

Он је додао да је утакмица фудбалских репрезентација Косова и Чешке, која ће бити играна 14. новембра у Плзењу, на западу Чешке, означена као манифестација ванредног ризика.

И полиција и обавештајне службе, као и Фудбалски савез Чешке, плаше се да би на утакмици могли да се појаве политички транспаренти са порукама попут "Косово је Србија" или српске заставе, за шта би чешку репрезентацију могла да казни УЕФА, а боје се и изгреда чешких хулигана и тврдог језгра навијача који у разним приликама обично изражавали политичку подршку Србији по питању Косова.

- Безбедносне мере су интензивније и изузетне. Међутим, не желимо нити можемо да будемо конкретнији - казао је чешком листу портпарол Фудбалског савеза Петр Шедиви.

Фудбалски савез и чешка репрезентацију већ су средином октобра изненада одлучили да не допусте уобичајену продају улазница на интернету, где могу само да се резервишу уз број личне карте, које затим могу да се подигну на стадиону на дан утакмице.

На једну личну карту, али уз достављање бројева личних карата за кога су, могу да се резервишу максимално четири улазнице, а на стадион ће уз косовске навијаче моћи да уђу само држављани Чешке јер улазнице не може да купи ниједан странац, чак и кад има одобрен боравак у Чешкој.

- Ванредне мере безбедности су због тога да искључимо могућност да ће на напоре чешког националног тима да се квалификује на ЕУРО2020 негативно утицати одузимање бодова због понашања страних држављана који желе да искористе фудбалску утакмицу за политичке протесте. У репрезентацији верујемо да ће то чешки навијачи схватити - извинио се у октобру за отежану куповину улазница менаџер чешке репрезнтације Либор Сионко.

Редарске службе легитимисаће све навијаче на улазу у стадион, а до овог викенда од 11.700 улазница колики је капацитет стадиона у Плзењу у Чешкој остало је још 1.600 нерезервисаних. Косовски фудбалски савез добио је 927 улазница за своје навијаче, од тога 300 за партнере, спонзоре и функционере савеза.

- Полиција ће од јутра надзирати путеве у Плзењ, пратићемо навијаче. Знамо да ће се окупити на тргу, а одатле ће у маршу на стадион. Још увек прикупљамо информације колико навијача из тврдог језгра ће доћи - казала је портпарол регионалне полиције Мартина Конрадова.

Фудбалски савез Чешке апеловао је на навијаче да се суздрже било каквих политичких гестова и инсинуација, зато што би цех могла да плати репрезентација, којој би победа над Косовом осигурала пут на ЕУРО 2020, док би у случају изгреда и политичке злоупотребе УЕФА могла да је казни одузимањем бодова.

- Желео бих да замолим чешке навијаче да се у вези са Косовом суздрже било каквих политичких инсинуација, гестова, било усмених или писаних или у графичком виду на транспарентима или порукама на одећи. Уверен сам да је последње што би било ко желео то да националном тиму буду одузети бодови, што би значило да можда неће проћи на ЕУРО 2020 - казао је председник Фудбалског савеза Чешке Мартин Малик.

Косово које је дуго било на маргинама пажње чешке јавности у жижу се вратило када је председник Чешке Милош Земан саопштио током посете Београду од 10. до 12. септембра да ће предложити да Чешка повуче признање Косова зато што је то, како је рекао, земља коју воде ратни злочинци. Влада Чешке је 2008. године признала Косово иако је доњи дом парламента усвојио резолуцију са захтевом влади да то не чини.

Највиши чешки званичници одбили су 10. октобра на координационом састанку о спољној политици предлог и аргументе председника Чешке Милоша Земана да Чешка повуче признање Косова, а шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек саопштио је након састанка да се државни врх договорио да то питање није уопште на дневном реду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Jovicic Dragan

02.11.2019. 12:22

Češke vlasti pod pritiskom evrope ignorišu volju vlastitog naroda . Već vidjen scenario. Kosovo i fudbal ko baba i kibernetika...

Rade Bg

02.11.2019. 17:18

Sta onda kada se sretnu rep.Srbija i rep. Ceska. Da li mi u Srbiji treba da lupamo zabrane? Ako cemo po pravu vrhovna svetska institucija koja se zove U N nije priznala Kosovo kao drzavu. Odakle cesima pravo da uopste igraju utakmicu sa "Kosovom"? Ni FIFA a ni UEFA ne mogu biti vece i jace od UN-a! Totalna zapadna sprdacina na svim poljima!