НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ КО ЈЕ ДРАГАН КУЗМАНОВИЋ: Србин бриљирао после меча у Кардифу, Хрват му уручио отказ (ВИДЕО)

М.БЛАЖИЋ

14. 10. 2019. у 21:10

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ КО ЈЕ ДРАГАН КУЗМАНОВИЋ: Србин бриљирао после меча у Кардифу, Хрват му уручио отказ (ВИДЕО)

Драган Кузмановић са нашим новинаром Миланом Блажићем фото: М. Поповић

Човек који је доспео у жижу јавности пошто му се портпарол ФС Хрватске усред конференције "захвалио" и наставио сам да обавља тај посао

ЛОШ и скраћен превод приликом обраћања Герета Бејла новинарима уочи меча Велс - Хрватска, касније сличан "репертоар" када се пред "седмом силом" појавио селектор "ватрених" Златко Далић. Србин Драган Кузмановић доспео је у жижу јавности у нашем комшилуку пошто му се портпарол хрватског савеза усред конференције "захвалио" и наставио сам да обавља тај посао.

Ко је Драган Кузмановић, човек чије су бравуре насмејале, али и изнервирале многе у Кардифу? "Новости" су са Србином рођеним у Смедеревској Паланци разговарале пре нешто више од два месеца, када је од доласка у Велс био на располагању комплетној експедицији Партизана пред утакмицу са Конахсом. Кузмановић је тада био сјајан домаћин и нико није имао ни најмању замерку на његово гостопримство.

- Овде сам већ 31 годину. Живот ме је довео на Острво из Смедеревске Паланке. Са седам година сам отишао у Словенију са породицом, а у Енглеску сам дошао због "лепше половине", с којом живим недалеко од Бирмингема. Бавим се суђењем већ 28 година, у националној и регионалним лигама Енглеске - почео је причу Кузмановић.

ОЛИВЕР НАЈБОЉИ СУЂЕЊЕ енглеских арбитара није на великој цени изван Острва, са чиме се Кузмановић не слаже. - За мене је најбољи енглески судија Мајкл Оливер, он ми се свиђа. Веома су професионални, систем је такав да је енглеско суђење веома поштовано у свету. Професионално је све од регионалног нивоа до Премијер лиге, нема скоро никакве разлике - каже Кузмановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДУГА ЛИСТА БУНТОВНИКА: Јовић последњи пример многобројних конфликата у селекцији Србије

Седокоси господин је тренутно једини Србин у Енглеској који се бави суђењем.

- Има људи из Румуније и Мађарске, али са простора бивше СФРЈ нема, бар ја нисам никог упознао. Ако си способан физички и ментално, можеш да судиш без проблема и са више од 50 година. Имам 52 и даље сам активан у нижим ранговима после пуних 28 година рада. Имамо тестове два пута годишње, и уколико смо способни, није проблем.

Интересантно је како је све кренуло када је у питању Кузмановићева судијска каријера у Енглеској.

- Почео сам каријеру из паба. Увек волим да свратим у паб, то ме релаксира. Тако је све кренуло из разговора са пријатељима. Почео сам као главни судија, а истовремено сам био помоћник у вишим ранговима. Догурао сам до треће и четврте лиге, а посебно сам поносан на чињеницу да сам био четврти судија у Чемпионшипу и на премијерлигашком мечу Лестер - Астон вила.

Утакмице нижих рангова такмичења код многих "пале лампицу" и као прву асоцијацију намећу проблеме са локалним навијачима. Наш саговорник тврди да ништа слично никада није доживео на теренима нижих енглеских лига.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФОТО: Савићевић обишао гроб Фадиља Вокрија

- Један сам од малобројних "са стране" који суде у Енглеској. Мораш да будеш део те комуне да би био прихваћен. Било је инцидената, неко се мало изнервира, падну и неке тешке речи, али ништа озбиљније од тога, никад ништа није било ни близу физичког сукоба. Нема инцидената, без обзира на то о ком рангу такмичења причамо. То говорим из искустава дугог скоро три деценије - закључио је Кузмановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације