ПРИШТИНСКЕ власти поново су подигле тензије и изазвале инцидент, овог пута шаљући специјалце РОСУ на фудбалере Црвене звезде! Наредба је гласила да их све похапсе уколико уђу на Космет, где је данас требало да играју утакмицу Купа Србије са екипом Трепче на стадиону у Житковцу крај Звечана.


Због тога је екипа Црвене звезде стигла само до Јариња. Даље им није дозвољено, а спречила их је косовска полиција. Руководство из Приштине овом забраном умешало је политику у спорт, демонстрирајући силу према српским фудбалерима.


Експедиција црвено-белих, са пратњом око 200 навијача и четрдесетак новинара, стигла је на прелаз око 11.30, задржали се око пола сата и после тога се окренули и вратили кући, испраћени песмом и скандирањем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фудбалери Звезде нису пуштени на Косово, утакмица са Трепчом у четвртак у Старој Пазови (ФОТО/ВИДЕО)

На самом прелазу било је много више полицајаца него иначе, док су се наоружане снаге РОСУ распоредиле иза. Полицијским службеницима са стране КиМ први је пришао генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, а они су му казали да је фудбалерима Звезде забрањен улазак на територију Косова, уз објашњење да је то одлука косовске владе.


Фото: М. Вукадиновић
- Дошли смо да одиграмо утакмицу, да играмо фудбал, да се бавимо спортом, али то нам је забрањено и поред препоруке ФИФА да се меч одигра. Косовске институције су се оглушиле о мишљење највише фудбалске организације - рекао је Терзић новинарима на прелазу Јариње. - Звезда је само желела да направи леп догађај и празник за народ у јужној српској покрајини, али то нам је онемогућено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Приштина наглавачке да лети из УЕФА и ФИФА


Терзић је казао и да су косовске институције још једном показале да је све што раде само фарса и лаж:


- Нисмо могли да се бавимо никаквим инсинуацијама, с обзиром на то да смо добили допис од ФИФА, у ком је била јасна препорука да се утакмица игра. Сви смо сведоци да Трепча своје утакмице игра у Косовској Митровици и нема ниједан разлог зашто се није одиграла и ова утакмица. Пратили смо приштинске медије како лажу претходних дана, како Црвена звезда хоће на силу да дође, против одлука ФИФА и УЕФА.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВАНИЧНО: Приштина забранила утакмицу Трепче и Звезде


Док се чекало да ли ће забрана остати на снази, на Јарињу се орила песма "делија". Једна група дошла је својим возилима из Србије, док је друга пристигла из српских општина са КиМ. Када су се спојили, одјекивало је "Ој Косово Косово, земљо моја једина", "Звезда, Србија, Косово Метохија". Играчи и стручни штаб изашли су из аутобуса, па су и они запевали, што је изазвало још веће одушевљење "делија". Нашла се ту и једна лопта, па се друштво мало и њоме забављала. Тренер Владан Милојевић сликао се са шалом Трепче и њиховим представницима и рекао је да је њему и играчима жао што се утакмица неће играти У Житковцу.


Фото: М. Вукадиновић
Од окупљених навијача на Јарињу могло се чути да су се мештани Митровице, Звечана, Грачанице, Лепосавића и осталих српских општина последњих дана притајено надали да ће бити у прилици да дочекају црвено-беле и уживају у утакмици, али су и они знали да је став Приштине поново оштар и непријатељски. Овог пута игнорисали су и одлуке УЕФА и ФИФА да се одигра утакмица и било би праведно да због тога буду кажњени. Чисто сумњамо, јер су годинама мезимци ових организација.


НОВИНАРИ У МИТРОВИЦИ

ЗА разлику од фудбалера, око 40 новинара из београдских редакција, ушло је данас на КиМ. Неколико сати су шетали градом, обишли су мост на Ибру и задржали се на ручку. Одличан домаћин био је колега Рајко Делибашић, који је родом из Митровице.