АКО је Србији ишта требало после Вељка Пауновића, онда је то вероватно - Илија Столица. После кратке и неуспешне епизоде Ненада Миловановића на клупи "орлића", од јуче је на ову врућу столицу сео човек чије презиме неодољиво подсећа на место на којем се селектори Србије последњих година мењају као на траци.

У врло необичном, једночасовном обраћању новинарима, јуче се у Београду представио 41-годишњи стручњак, модерних погледа на фудбал. Не тако својственим људима који дефилују кроз исти тај фудбал у Србији.

Спортски директор ФСС Владимир Матијашевић само је кратко објаснио да је ИО ФСС сменио Миловановића, поставио Столицу, а онда је нови селектор саопштио списак од 24 играча са којима ће покушати да у квалификационим мечевима за ЕП против Бугарске и Пољске поправи оно што није ваљало против Русије (0:1) и Летоније (1:1).

- Покушаћу играчима да усадим ген шампиона. Да раде, да се понашају и да размишљају као будући шампиони, јер ако хоћемо да поновимо успехе момака од 17 или 19 година из Литваније и са Новог Зеланда, онда ћемо морати тако и да се понашамо. Не знам да ли ћу се овде задржати дуго или кратко, али радићу са својим стручним штабом као да ћемо остати десет година - рекао је Илија Столица, и затим у 60-минутном излагању, уз видео-пројекцију, представио идеје у свом будућем раду, а све под радним насловом "Пут шампиона, ЕП 2021".

Уз Столицу ће бити нови директор млађих категорија, његов стари сарадник из Вождовца Горан Гркинић, али и нови помоћник у стручном штабу - Ненад Милијаш.

- Ако су могли Немци, па Шпанци, а ускоро ће то исто да ураде и Енглези, да од неких најмлађих селекција, у сваку следећу генерацију преносе навике шампиона и да освајају највеће трофеје, онда то може и Србија која има екстремно квалитетне клинце, понекад прилично погрешно усмерене - причао је Столица, док је на ТВ екрану испред себе "листао" тактичке замисли свог будућег рада, као и неке мотивационе детаље које би и најмрзовољнијег натерали да размишља и ради позитивно!

Јер, ко је имао прилику да у понедељак погледа и саслуша Столицу, могао је да поверује да ће овај човек променити оне који су фудбалска будућност Србије.

АЏИЋ ОСТАЈЕ КАПИТЕН
МЕЊАЋЕ Илија Столица филозофију и фудбалске погледе на свет, али неке ствари остају исте. На пример, капитен "орлића".

- То ће остати Лука Аџић, јер је ред да неко из генерације 1998. годишта буде предводник ове селекције. Неке друге ствари, мислим на шампионске навике, сигурно ћемо да мењамо - категоричан је Столица.