ДЕРБИ ЗАНИМЉИВОСТИ: Илић рекордер, Стојковић освојио дуплу круну са оба тима

В.Н.

22. 09. 2019. у 08:40

ДЕРБИ ЗАНИМЉИВОСТИ: Илић рекордер, Стојковић освојио дуплу круну са оба тима

Саша Илић (рекордер)

У сусрет највећој утакмици српског фудбала доносимо неколико занимљивих података које можда нисте знали о дуелима београдских вечитих ривала

Фудбалери Партизана и Звезде од 18 часова на стадиону у Хумскојодиграће 161. вечити дерби. У сусрет највећој утакмици српског фудбала доносимо неколико занимљивих података које можда нисте знали о дуелима београдских вечитих ривала.

о Од осамостаљења Србије 34 одиграна лигашка дербија водило је 15 арбитара.

о Највише пута на центру је био Милорад Мажић (11 пута), следе Данило Грујић (шест), Драгомир Станковић (три)...

о Судија Срђан Јовановић из Београда дебитоваће данас у вечитим дербијима.

о Радован Панков, Жандер, Хозе Кањас, Његош Петровић, Раџив ван ла Пара, Матео Гарсија, Никола Крстовић и Томане још нису осетили чар дербија на терену код Црвене звезде.

о Периша Пешукић, Игор Вујачић, Рајко Брежанчић, Доминик Динга, Бибрас Натхо, Умар Садик, Такума Асано, Петар Гигић и Александар Лутовац нису дебитовали у дербијима из табора Партизана.

о Владан Милојевић, тренер Црвене звезде, до сада је водио седам дербија и забележио је две победе (по 2:1), четири ремија 0:0 и 1:1 (три пута) и изгубио финале Купа 0:1.

о Владан Милојевић, тренер Црвене звезде, од седам дербија пет је играо код куће, а оба у Хумској завршена су истим резултатом 1:1.

о Саво Милошевић, тренер Партизана, водио је два дербија, и то оба на "Маракани" (1:2 првенство, 1:0 Куп) и "дебитује" данас у Хумској.

о Ричмонд Боаћи је са три поготка, колико су дали и Уго Вијеира и Сегундо Кастиљо, најефикаснији странац Звезде у вечитим дербијима.

о Од 2006. осам странаца Звезде постизало је голове на вечитом дербију: Боаћи, Вијеира, Кастиљо по три, Бен, Канга, Ибањез, Каду и Борха по један.

о Ламине Дијара са пет погодака (Лига и Куп) најефикаснији је странац из редова Партизана у вечитим дербијима, али и од свих странаца.

о Од 2006. чак 11 странаца постизало је голове за Партизан у дербијима: Дијара 5, Мореира, Тагое, Леонардо по 3, Рикардо и Жука по два, Сума, Тавамба, Евертон, Гогуа и Клео по један.

о Владимир Стојковић је једини освојио дуплу круну са оба клуба. Са Црвеном звездом је то урадио у сезони 2005/06, а потом са Партизаном у сезони 2010/11.

о Два пута су вечити дерби судиле иностране судије: 25. августа 1957. Звезда - Партизан 2:2, Италијан Ливерани, а 2. марта 1958. поново Звезда - Партизан 2:2, Аустријанац Кајнер.

о Црвена звезда је три пута освајала титулу иако је Партизан био јесењи шампион, и то у сезонама 1952/53, 1991/92. и 2013/14, а Партизан се реванширао у сезонама 2009/10. и 2016/17.

о Једини гол директно из корнера постигао је у првенственом дербију Драган Стојковић (Црвена звезда) 6. септембра 1987. Голман Партизана је био Бранислав Ђукановић.

о Бивши капитен Партизана Саша Илић са 31 одиграних вечитих дербија је рекордер, Момчило Вукотић је одиграо 25.

о Марко Валок (Партизан) и даље је са 13 голова најбољи стрелац у дербијима, Саша Илић је постигао четири, а капитен Звезде Ненад Милијаш три поготка.

о Тренери и Црвене звезде и Партизана били су Милован Ћирић, Александар Томашевић, Гојко Зец и Велибор Васовић, а као тренер голмана у оба клуба радио је Тома Савић.

о У Црвеној звезди су као страни тренери радили Валтер Зенга (Италија), Здењек Земан (Чешка), Бошко Ђуровски и Чедомир Јаневски (Македонија), Роберт Просинечки (Хрватска), Рикардо Са Пинто (Португалија), Славиша Стојановић (Словенија) и Миодраг Божовић (Црна Гора)

о На клупи Партизана седели су интернационалци Иљеш Шпиц и Геза Калочај (Мађарска), Лотар Матеус и Јирген Ребер (Немачка) и Аврам Грант (Израел).

о Биланс у првенству: 160 64 50 46 227:194

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације