НИЈЕ Луксембург оно што је некада био, али није ни Сбији чист пут до Првенства Европе. Нови селектор Љубиша Тумбаковић и његов тим урадили су оно што им је била обавеза, победили су синоћу гостима (3:1) некадашње фудбалске "лилипутанце" који су, некако преко ноћи, пресвукли своје одело и почели да играју више него озбиљно.

У комплетној слици некако је "штрчао" наш једини здрави нападач Александар Митровић. Са толиком лакоћом и рутином овај човек ради свој посао, да је то већ постао његов заштитни знак. Он је дао два гола синоћ, а са укупном бројком од 28 је избио на седмо место вечне листе стрелаца на којој је сада изједначен са Тодором Веселиновићем. Коначних 3:1 за Србију можда може и мало да завара, јер домаћин је после 2:1 био много близу изједначења...

Фудбалска експедиција данассе некомплетна вратила у Београд, јер је већи део фудбалера отишао директно из Луксембурга у своје клубове. Нови састанак је за месец дана, када ће "орлови" у госте Литванији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИЈА СЛАВИЛА У ЛУКСЕМБУРГУ: Сјајни Митровић погодио два пута, уписао се и Радоњић (ФОТО)

ПРИЈАТЕЉСКА ПРЕ ЛИТВАНИЈЕ КАЛЕНДАР квалификација за ЕП предвидео је да Србија 14. октобра у 7. колу иде у госте Литванији. Меч ће се играти у Вилњусу 14. октобра. Међутим, пошто ће у том термину неке селекције играти две утакмице, људи у Фудбалском савезу Србије траже ривала за пријатељски дуел, па ће пре меча са Литванцима "орлови" на мегдан који ће бити прилика за додатно уигравање тима.

- Није ово био Луксембург од пре пет, десет или 15 година. Видело се на терену да играмо против одлично организоване екипе, али морам да признам да смо их добили на чист квалитет. Уписали смо бодове, нисмо дозволили никакво изненађење и сада нам остаје дуел квалификација у октобру. Нажалост, у нашој групи више ништа не зависи од нас, јер смо поразима од Украјине и Португалије у приличном заостатку. Мораћемо пролаз до Првенства Европе да тражимо у баражу - кратко је капитен Србије Александар Коларов анализирао оно што се догодило у Луксембургу и оно што нас чека на пролеће следеће године.

Поменуо је капитен Украјинце и Португалце. Они су господари своје судбине у овим квалификацијама. Србија, нажалост није, па је за разлику од пута којим је газила ка Мундијалу Русији, сада опет у својеврсној Б класи тимова који могу са Луксембургом, или на пример са Литванијом. То је тренутно наша фудбалска истина и добро је што су ње бар свесни и људи у стручном штабу, али и они који играју на терену.

Александар Митровић је са своја нова два гола доказао да тренутно нема адекватну замену у стартној постави Србије. Довео је "орлове" у вођство, касније је капитал дуплирао Немања Радоњић, а када је загустило код 2:1, ас Фулама је решио све дилеме.

- Жао ми је што смо изгубили дах и корак у овим квалификацијама и што више не одлучујемо о својој судбини. Очигледно је да је онај дебакл у Украјини утицао на нас. Пораз од Португалаца је можда био и реалан однос тренутних снага. Ја сам, као професионалац, научен да када паднем, брзо устанем. Да стресем прашину са себе и да наставим даље. Очигледно је да ћемо и ми морати тако - више је него сликовит Митровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коларов: Рутински смо одрадили посао; Митровић: Срећан сам због голова, али најбитнија је екипа

Колико је Србија пала и "тврдо" приземљена, наслутило се после "карамбола" који је доживела у Украјини (0:5). Уследио је пораз од Португалије (2:4) и ту смо скоро испали из воза који је водио на Првенство Европе. Март је месец који од прошлог викенда многи у фудбалској Србији помињу све гласније.

- Сачекаћемо ривала у баражу, па ћемо да видимо да у тим мечевима нађемо прилику да се искупимо за све киксеве у овим квалификацијама. Знам да имамо добар тим. Стигао је нови селектор и надам се да ћемо до тада имати још бољу атмосферу и да ће игра бити онаква какву сви желимо. Реално, мало смо времена провели са селектором Тумбаковићем, али на мечевима са Португалијом, много више и у дуелу са Луксембургом, видело се шта је идеја у нашој игри - додао је Митровић.

"Зујали" су Луксембуржани прексиноћ често и много око гола Марка Дмитровића. Чувар наше мреже нас је неколико пута одржао у животу. Грешке одбране су и на овој утакмици биле много крупније од оних у везном реду. Усамљени Митровић у шпицу напада је већ посебна прича и једина светла тачка Србије. Имаће Тумбаковић шта да анализира до следећег месеца и пута у Литванију. Промешао је карте и променио пола тима у две утакмице. Сада је ваљда и селектору јасно на кога озбиљније може да рачуна када се приближе мечеви одлуке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Миливојевић: Убеђен сам да Србија може на ЕP!

"ВЕЧИТИ ДЕРБИ"

НА гостовању у Луксембургу нераздвојни су била двојица скаута Фудбалског савеза Србије. Зоран Филиповић је већ дуже време у нашој кући фудбала, а легендарни ас Партизана Момчило Вукотић је недавно добио улогу коју је врло радо прихватио. Двојица ветерана су током боравка на овом путу често евоцирали успомене из играчких дана када су на терену водили велике битке у вечитим дербијима.