Предраг Јокановић о јединој шанси против Роналда и другова: Чувај лопту и победи

Миша Стојановић

06. 09. 2019. у 19:21

Предраг Јокановић о јединој шанси против Роналда и другова: Чувај лопту и победи

Кристијано Роналдо и Предраг Јокановић

Португалија је опасна, добра екипа, цеде противника, ако изгубимо посед немамо никаве изгледе против њих. Бернардо Силва најопаснији, све иде преко њега. Роналдо променио стил игре
Чувао је Кристијана Роналда у дресу Маритима на крају фудбалске каријере. Играо је и против селектора Португалије Сантоса. Сада ће свим срцем уз ТВ „играти„ са Србијом. На провокације и питање шта је рекао  Сантосу, Предраг Јокановић, некадашњи фудбалер, тренер и директор Национала и Маритима, бурно реагује:

-  Нисам се чуо са њим, не сме да ме зове, не бих му рекао ништа.

Шта би саветовали Љубиши Тумбаковићу, како играти против Португалаца, како зауставити Роналда?

-  Ја бих пре свега држао Бернарда Силву, Бруна Фернандеза и Жоао Феликса. Они када добију лопту праве разлику. Средина им је најбољи део тима, опасни су. Држе лопту, цеде те. Ако изгубимо посед неће нам бити лако. Наша једина шанса је да добијемо битку на средини терена, да ми држимо лопту у ногама јер када им је одузмеш Португалци нису опасни.

Које су слабости Португалије?

-  Добра су екипа, а, по мени, велики проблем ће им бити одсуство искусног штопера и стандардног члана репрезентације Пепеа, који је повређен. Замениће га Жозе Фонте из Лила и то може да буде наша шанса. Мислим да им је одбрана слабији део тима.

На кога посебно треба да обратимо пажњу?

- Најјачи играч је Бернардно Силва. Све иде преко њега. Час је у средини као десетка, опасан и по боку, а зна и квалитетно да се „закуца“ у шеснаестерцу. У дуелима један на један тешко га је зауставити. Права десетка.

Чега или кога још треба да се чувамо?

-  Оба бека, Кансело и Гуеро, се убацују наизменично. Често са лоптом улазе у средину из другог плана и праве вишак играча. Морају да се затворе.

Да ли селектор Португалије има неке проблеме, дилеме?

-  Мислим да је дилему игре са два задња везна решио и да ће поред Карваља и Данило Фереира бити у саставу. То би значило да се селектор Португала определио за опрезну варијанту и да ће на клупу Рубен Невес који игра феноменално, сјајан је техничар.  Зна се да селектор Сантос воли да има лопту, па не верујем да ће играти са два шпица већ само са Роналдом. Неће играти претерано отворено јер респектују Србију.

Дакле, у шпицу само Роналдо. Играли сте против њега, чували га, како га задржати?

-  Роналдо је променио стил игре и сада га је лакше чувати него раније. Много је статичнији, чека у 16 своју шансу, не извлачи се назад, не дрибла као раније, сада други раде за њега. Дешава се да сада по 15 минута зна да стоји, не креће се. Не мора ни да се враћа, то сви знају. Најбољи је био и јесте када игра иза шпица. Тада је најопаснији, али верујем да ће против нас бити најистуренији играч Португалаца.

Ко да га чува?

- Некада је то најбоље радио Немања Видић са којим је Роналдо био велики пријатељ. Играли су заједно у Манчестеру. Не знам коме ће Тумбаковић доделити улоге штопера. Колико знам чуваће га наши „италијани“ Миленковић и Максимовић. Већ су играли против њега, а Миленковић га је добро држао у мечу против нас у Лисабону.

Жарко жели Предраг Јокановић да Србија добије Португалију, то би му много значило, као Србину који живи и ради у овој земљи, али не би смео превише да слави јер Мадеира, место његовог пребивалишта, је ипак родни град Кристијана Роналда.

Опширније у штампаном издању Типа или на www.тип.рс

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације